28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Septembar 2011 00:00

Foto: Frljićevo Pismo iz 1920. Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Donosimo vam najavne fotografije iz predstave Olivera Frljića - Pismo iz 1920. Bosansko narodno pozorište u koprodukciji sa MESS-om za otvaranje i zatvaranje ovog festivala pripremilo je premijerni uradak Olivera Frljića, rođenog Travničanina sa zagrebačkom adresom stanovanja i regionalnom zonom djelovanja. Premijera je najavljena za večeras, a druga izvedba za 9. oktobar u Sarajevu.

Prvi bh. komad ovog reditelja, čije predstave izazivaju kontraverze od Pule do Subotice nije imao dramski nego samo idejni predložak, Andrićevo «Pismo iz 1920.», a nakon audicije sa četiri odabrana glumca, Frljić je na probama koncipirao tekst i ideju vodilju predstave. Njegova predstava će kako je najavljeno, prvi put na pozorišnoj sceni govoriti o zločinima u proteklom ratu, ali i nesposobnosti aktuelnih političara da zemlju izvedu iz ćorsokaka.

U predstavi igraju Adis Mehanović, Slaven Vidak, Saša Handžić i Enes Salković, koji su jučer, uz reditelja Frljića, naglasili da im je ovo «najčudniji», ali i najoriginalniji nastup na sceni do sada.

- Prvu ozbiljniju predstavu u životu, sa petnaest, pogledao sam ovdje, «Braću Karamazove». S druge strane, nakon 1992. ovo je moj povratak u Bosnu, u koju vraćam sve svoje lijepe stvari, ali i traume i drame. Nisam dugo ovako bio uzbuđen, kazao je Frljić. Mehanović je istakao da «predstava ne zamotava istinu», dok je Salković istakao da je teatar taj koji «treba postavljati pitanje, a ne davati odgovore».

Frljić napominje da disfunkcionalnost bh. uređenja i vlasti toliko iritantna, a da nam političari uporno poturaju nacionalno, umjesto socijalnog grupisanja.

- Praveći predstavu išli smo tankom linijom da ne povrijedimo pijetet prema žrtvama, na svim stranama, a da progovorimo o dešavanjima imenom i prezimenom, bez metafora i preslika, nego direktno, u lice, kazao je Frljić, dodajući da «se ne boji zabrane, jer ne može pojmiti da postoji neki sistem ili nivo vlasti koji bi zabranio ili skinuo sa repertoara ovu predstavu».

Iako reditelj i glumci nisu željeli više govoriti o samoj predstavi, šokantni plakat sa ubijenom osobom na asfaltu već i sam privlači pažnju. Ono što je «procurilo» u javnost jeste da predstava, između ostalog, govori o zločinima u Muzičkoj školi u Zenici, ali i imenom i prezimenom proziva neke od ratnih komandanata Armije BiH.

Direktor BNP-a Hazim Begagić ističe da po prvi put zeničko pozorište ima čak tri projekta na sarajevskom MESS-u. Uz koprodukciju «Fudbalske priče», te Frljićevo «Pismo» u dvije izvedbe, tuzlansko – zenička koprodukcija «Arapaska noć» je također uvrštena u repertoar MESS-a.

Čitano 4131 puta