29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 31 Oktobar 2011 23:13

Mahaluša u prepunom BNP-u Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

mahalus1U Velikoj Sali Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) po treći put, upriličena je izvedba «Mahaluše» po djelu Indire Kučuk Sorguč, u režiji Mirele Trepanić.  Predstava "Filter Teatra" Sarajevo premijerno je izvedena 28. maja uokviru dijela MESS-a  u Zenici, a prva repriza uslijedila je prošle sedmice. Kao i u prve dvije izvedbe, i treći put u nedjelju uvečer kapaciteti BNP-a bili su premali, pa je osim dodatnih stolica na kraju dvadesetak Zeničana «prestojalo» cijelu predstavu na vratima Velike sale.

 

- U Zenici nas je gledalo više od 1.500 ljudi u tri izvedbe što je po meni očekivano, a po mnogim iznenađenje godine. Gledale su nas sve generacije, jer ljubavne priče  i drame ne biraju godine. Svaka generacija je dobila svoje parče "mahalanja" i svaka je mogla "sita" izaći iz pozorišta, kazala nam je Kučuk – Sorguč vidno raspoložena nakon treće izvedbe «Mahaluše». U BNP-u su među gledaocima bili i glumci Haris Burina, Nerman Mahmutović, Vuk Marinić, Faketa i Mugdim Avdagić, Nusmir Muharemović....

»Mahaluša» će ponovno igrati na ovoj sceni 27. 11. i 04. 12.. a BNP je, kako navode u «Filter Teatru» već rezervisao ovu predstavu za Osmi mart naredne godine. Kučuk Sorguč naglašava izuzetan prijem publike u svim gradovima, ali i posebnu privrženost izvedbama u Zenici.

- Kada igrate na najvećoj sceni u Bosni i Hercegovini i pritom ova naša kabare-mahala dolazi do oka, uha i srca svakog od petsto gledatelja onda se morate uštinuti za neki dio tijela kako bi se uvjerili da ne sanjate. Doživljavamo ovacije gdje god se pojavimo i ostvarujemo ono što je u teatarskoj umjetnosti u BiH rijetko a to je da oživljavamo stvarnost na sceni i da nas pri tom prate, razumiju i podržavaju sve generacije. Hvala Zeničanima i Bosanskom narodnom pozorištu koje je otvorilo svoja vrata jednoj nezavisnoj produkciji, dodaje Kučuk Sorguč.

Čitano 3706 puta