Printaj ovu stranu
petak, 02 Decembar 2011 08:17

BNP: premijera Ekstremista Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bnpzeU zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) večeras u 19.30 sati će premijerno biti izvedena predstava "Ekstremisti", rađena prema istoimenom tekstu Williama Mastrosimonea. Naslovne uloge tumačiće Snežana Vidović i Robert Krajinović, teatarskoj publici poznat i dobro uigran glumački tandem, a druge dvije uloge tumačiće Lana Delić i Merima Lepić. Režiju predstave potpisuje Robert Krajinović, glumac BNP-a Zenica.

Nekoliko dana poslije zeničke premijere predstava "Ekstremisti" bi trebala doživjeti svoju sarajevsku premijeru u Kamernom teatru 55, u sklopu sporazuma o saradnji i razmjeni predstava između ove dvije teatarske kuće. Ovaj komad je svoju praizvedbu doživio 1982. godine u Westside Theatre u New Yorku.  Od tad se često izvodi na mnogim teatarskim pozornicama širom svijeta, a trenutno se izvodi u teatrima u New Yorku, Londonu, Berlinu, Dublinu, Mucnhenu, Los Angelesu i New Delhiju, navodi se u saopštenju BNP-a. Veliki broj izvedbi dokazuje da je tekst izuzetno aktuelan i u današnje vrijeme, jer se bavi temom nasilja nad ženama.

U predstavi glavna junakinja je žrtva pokušaja silovanja i nakon što se krajnjim naporom uspije osloboditi nasrtaja i savlada nasilnika, iz revolta i povrijeđenosti sama postaje nasilnik, preuzimajući pravdu u svoj ruke i brutalno se fizički obračunava i vrši torturu nad silovateljem. U jednom trenutku žrtva i nasilnik izmjenjuju uloge i izjednačavaju se po zločinu.  Postavlja se pitanje ima li žrtva pravo da sama sudi i presudi ili treba da pusti da sudski organi rade svoj posao, navodi se u saopštenju

Čitano 3463 puta
zblog

Posljednje od zblog

Povezani članci (by tag)