28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/govornamana
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/govornamana
ponedjeljak, 06 Februar 2012 04:45

Galerija+video: Govorna mana Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Pod rediteljskom paskom mladog Banjalučanina Marka Misirače je je na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici premijerno izvedena predstava «Govorna mana». Komad je nastao po istoimenom djelu beogradskog pozorišnog i filmskog reditelja Gorana Markovića, koji je sa suprugom prisustvovao zeničkoj premijeri. U predstavi glume bračni par Burina, Uranela i Haris, te gost zeničkog teatra Mario Drmać. Kao i beogradski original, i ova izvedba govori o odnosu politike i vlasti prema umjetnosti i kulturi. Zenička inscenacija dogodila se petnaest godina nakon što je njegovo djelo tada posvećeno odnosu Miloševićevog režima u Srbiji prema umjetnicima izvedeno na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

- Reditelj je značajno promjenio moj tekst, na šta naravno ima puno umjetničko pravo. Ovo je hrabar i radikalan potez, pa je predstava uistinu legitimna i interesantna, za ovo podneblje, ovo doba. Za mene je, iako bazirana na mom tekstu, ovo bila nova premijera, kazao nam je Marković nakon odgledane predstave. Reditelj Misirača «ugostio» je na sceni dvjestotinjak gledalaca koji su predstavu gledali na samoj sceni, a među njima su bili i njegovi roditelji. Dok je za vrijeme premijere uglavnom nervozno šetkao iza tribine sa gledalištem, poslije predstave je izvedbu prokomentarisao «pristojnom i očekivano uigranom».

- Sve je išlo po planu, od priprema, proba, do premijere. Prave reakcije publike i teatarske kritike tek očekujem u narednim izvedbama, kazao nam je Misirača. Mario Drmać je naglasio da publika pravi doživljaj predstave može imati tek kad «pažljivo sasluša svaku rečenicu i svaki potez u predstavi, a da mu je i pored obaveza i fizičkog napora ubrzanih priprema bilo zadovoljstvo da radi sa «ekipom po mjeri» djelo regionalno poznatog autora.

- Sve ovo već sam, u prvom licu jednine, doživio kroz svoje godine u teatrima i na filmu. I studente, i egzibicioniste i one koji žele uspjeh preko noći i političare koji se miješaju u kulturu, kazao nam je Burina.

- Prije godinu sam na ovoj sceni radio «Ćorkana», čiju premijeru sam za rođendan poklonio supruzi Uraneli. Godinu kasnije, večeras (četvrtak) na moj rođendan, ona je uzvratila ovom predstavom meni, kazao nam je Haris Burina.

 

 

{gallery}govornamana{/gallery}

Čitano 4120 puta Zadnji put promjenjen nedjelja, 05 Februar 2012 16:01