28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 27 Mart 2012 03:19

Svjetski dan Teatra Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bnpzenica001BNP ZENICA OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN TEATRA

Bosansko narodno pozorište Zenica će i ove godine obilježiti 27. Mart, Svjetski dan teatra. Međunarodnu poruku koja se tradicionalno čita u gotovo svim svjetskim teatrima, u BNP-u će pročitati Merima Lepić, glumica zeničkog pozorišta, nakon čega će prisutni imati priliku pogledati predstavu Ekstremisti na Maloj sceni „Žarko Mijatović“. Svjetski dan teatra je projekat koji je pokrenuo ITI – Internacionalni teatarski institut, međunarodno UNESCO-vo udruženje osnovano s ciljem povezivanja teatarskih radnika.

 

Ovogodišnju poruku napisao je John Malkovich, američki glumac hrvatskog porijekla.
Ovo je izvrsna prilika da Direkcija BNP-a Zenica čestita ovaj, za pozorišnu umjetnost, veliki dan svim svojim, ali i uposlenicima drugih teatara u regionu, te pozove publiku da i dalje nastavi posjećivati jedini profesionalni teatar u Zeničko-dobojskom kantonu.

Dino Delić,
Ured za odnose s javnostima

 

 


Međunarodna poruka za Svjetski dan teatra 2012.
Autor: John Malkovich
Počašćen sam što me je Međunarodni teatarski institut ITI pri UNESCO-u zamolio da se obratim porukom prigodom obilježavanja 50. godišnjice Svjetskog dana teatra. Svoje kratke opaske upućujem svim svojim kolegama i drugovima koji rade u teatru. Neka vaš rad bude snažan i originalan. Neka bude dubokouman, dirljiv, kontemplativan i jedinstven. Neka nam pomogne da razmislimo o tome što znači biti čovjek i neka ta misao bude blagoslovljena srcem, iskrenošću, otvorenošću i milosrđem. Neka vam bude dano da prevladate zlu kob, cenzuru, siromaštvo i nihilizam s kojima će se sigurno mnogi od vas morati suočiti.
Budite blagoslovljeni talentom i neumoljivošću da nas poučite o kucanju ljudskog srca u svoj njegovoj složenosti, ali i skromnošću i znatiželjom zbog odabira životnog poziva. I neka najbolji među vama – jer to će poći za rukom samo najboljima od vas, a čak i njima tek u rijetkim i kratkim trenucima – uspiju oblikovati najosnovnije pitanje: ‘Kako živimo?’. Bog s vama.

Čitano 3290 puta