29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Juli 2011 05:42

Projekat Sehare u Muzeju Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)
promocijasehara1Članovi Udruženja za očuvanje bošnjačke tradicije, kulture i običaja "Sehara" Zenica u saradnji sa Muzejom grada Zenica  promovirali su projekat "Na pravi put sam ti majko izaš'o" rađenog po poemi Skendera Kulenovića.

Osim članova "Sehare", u volonterskom projektu su učestvovale autorica projekta profesorica bosanskog jezika i književnosti Rusmira Hadžić, profesorica solo pjevanja Vesna Košpo, profesorica Lejla Ekinović, sazlija Midhat Horić i drugi.

- Motiv ovog projekta je Kulenovićeva poema koju je posvetio svojoj majci, a koja je pratila njen život, od djevojačkog perioda do smrti. Projekt je sazdan od poezije, muzike, pjesme, protkan narodnim nošnjama i rađen u  adekvatnom prostoru gradskog muzeja, kazala nam je Hadžić. Projekat je realiziran u saradnji sa Muzejom grada Zenice u čijem prostoru je i snimljen promotivni DVD koji je i prikazna na promociji. "Sehara" je osnovana krajem 2008 sa ciljem očuvanja bošnjačke kulture, tradicije i običaja.

- Od osnivanja smo realizirali niz značajnih projekata. Naš cilj  je približiti mladima  način kako su živjeli naši roditelji, dede, nane, kazala nam je predsjednica "Sehare" Fatima Mašić.
Čitano 3317 puta