29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Oktobar 2011 20:03

Sarajevska filharmonija u BNP Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Nakon uspješnog Koncerta otvaranja sezone, prepune sale zadovoljnih lica koji su sa oduševljenjem slušali koncert Sarajevske filharmonije, a koja je sa gostima iz Turske krenula sa svojom internacionalnom saradnjom u ovoj godini, nastavlja se i dalje u narednim projektima.

U petak 14. oktobra 2011. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije u saradnji sa Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti (bhaaas) imat će zadovoljstvo da nastupi sa svjetski poznatim umjetnicima iz SAD-a.

 

Jednim u rangu od najboljih klasičnih gitarista, Almerom Imamovićem, koji je zajedno sa flautisticom, Jessicom Pierce, osnovao svjetski poznati duo za gitaru i flautu AlmaNova. Od 2006. godine zajedno su izveli više od 40 novih djela za flautu i gitaru, od kojih su većinu sami komponirali. Svoj rad predstavili su na pet kontinenata i četiri studijska albuma. Na koncertu će se predstaviti i mladi bosanskohercegovački umjetnici Ammar Biser-gitara i Vedad Zulić – harmonika, koji iako mladi, već su ostvarili brojna priznanja kako u Bosni i Hercegovini tako i na međunarodnim takmičenjima.

Na programu koncertu bit će izvedena Brahmsova Akademska festival uvertira, Vivaldijev Koncert za dvije gitare, Mozartov Koncert za flautu i orkestar, Murenov Indifférence, za harmoniku i orkestar, Larsenov Deep Summer Music i Rodrigov Concierto de Aranjuez za gitaru i orkestar. Pod dirigentskom palicom Nyele Basney, koja je osnivač i direktor Međunarodnog festivala kamerne muzike Orvieto Musica u Italiji, kao i umjetnički direktor Opere

Čitano 3052 puta

Povezani članci (by tag)