29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Juli 2011 05:15

Izložba Zeničanke u Vašingtonu Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)
dimuw1Mlada zenička fotografkinja Dijama Muminović upriličila je izložbu fotografija na temu "Srebrenica" u sjedištu američkog Kongresa, Kapitol Hilu (Capitol Hill).  Dijana godinama živi u SAD, a proteklih nekoliko mjeseci je uokviru projekta "Srebrenica" boravila u BiH.
Prisno sarađujući sa udruženjima porodicama žrtava iz Srebrenice i cijelog Podrinja fotografisala je ekshumacije širom Podrinja, pa i na jezeru Peručac, u jamama, boravila u povratničkim naseljima.... Nakon četrnaest godina života u SAD povratak u domovinu iskoristila je za prenošenje istine o svojoj zemlji u najvišoj zakonodavnoj instituciji SAD-a. Otvaranju izložbe prisustvovao je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, nekoliko američkih kongresmena, a izložbu su već prvog dana posjetili mnogobrojni zvaničnici američke administracije.

- Moram zahvaliti ministru kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Ivici Šariću, bez čije pomoći ja ne bih ni došla u Vašington na otvaranje svoje izložbe. Zahvalna sam i Bošnjačko-američkom Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu (BAACBH), KfW-u i Institutu za nestale osobe u Bosni i Hercegovini. Tačno godinu prije otvaranje izložbe, 11. jula lani bila sam na najvećoj sahrani koju sam mogla pojmiti, na dženazi za 775 ubijenih u Srebrenici. Danas (ponedjeljak) dok otvaram izložbu u Srebrenici je opet dženaza, i to 613 nevino ubijenih, kazala je Dijana, otvarajući izložbu, dodajući da se nada da "se genocid kakav je počinjen u Srebrenici neće ponoviti nikada i nikome".



Čitano 3124 puta Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 18 Juli 2011 15:20