20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 April 2012 03:42

Održan 6. ZEKON Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

6. Festival fantastične književnosti ZEKON otvoren je u Muzeju grada Zenice promocijom knjige priča o Kulinu banu "U dvorani ogledala". Riječ je o neuobičajenom izdanju fantastičnih priča - knjiga je bogato ilustrovana, potpuno u koloru, od prve do posljednje strane, a u dodatku je objavljen i historijski poučak o raznim aspektima života u srednjevjekovnoj Bosni. Knjigu su predstavili autor, Adnadin Jašarević, te historičar Ikbal Cogo i pedagogica Lejla Mahmić, koja je nastojala ukazati na edukativne prednosti ovoakve vrste publikacije. 

Veče je u muzeju bilo bogatije za brojne goste Festivala, te za nisku knjiga koje su predstavili. Zagrepčani, Pazinjani, Bjelovarčanka, Beograđani, Bijelopoljci, te domaći iz Viteza i Sarajeva, uživali su u promociji edicije Mrak, IK Zoro iz Zagreba, od Hesea i Stockera do štrogica i Štriguna, kao i zbirke priča "Manufaktura G", Adrijana Sarajlije. Davor Šišović je sažeto - za nevjerovati - predstavio Mrak, istakavši kako se cijela priča o ediciji začela u doba razotkrivanja legende o istarskom vampiru, Juri Grandu. Direktoru kuće Zoro, Zoranu Filipoviću preostalo je samo izjaviti kako potpisuje sve što je Davor ispripovjedao.

Adrijan Sarajlija je koncem večeri počastvovao zeničku i inozemnu publiku premijernim predstavljanjem njegove nove knjige - friško iz štamparije - romana "Ogledalo za vampira", taman u stilu zagrebačkog Mraka. Tačno u podne promoirane su pazinske godišnje zbirke sa FFK i istrakonska. Publika u Muzeju grada Zenice saslušala je promotore, Davora Šišovića i Mirka Grdinića, koji su, kratko i jasno, ispripovjedali sve što je bitno o "Astrolabu gladi", te "Turističkim pričama". Iznimno, desilo se čudo: Davor Šišović obuzdavao je Mirkovu govorljivost!!!??? E, neka sam i to čuo i vidio.

Mirko Grdinić se malo zanio o prirodi naslova istrakonske zbirke, na što je njegov sugrađanin, znameniti Davor Šišović, rezignirano predočio kako treba poštovati tajming kako bi i drugi imali vremena reći svoje... Naravno, u stanju potpunog šoka Grdinić je okončao izlaganje duhovitom opaskom o che warp chi chima s naslovnice zbirke. Po okončanju promocije društvo je odšetalo do replike ilirskog gusarskog broda u parku na Carini, izgrađene u realnim razmjerama, gdje je predstavljena zenička godišnja zbirka Baton. Svakako, naši su autori, gosti festivala, svoje priče o Batonu pročitali ispod kobilice broda.
Inače, u ovogodišnjoj festivalskoj zbirci objavljene su sljedeće priče:

RIMLJANKA, Jelena Štetić
TAMO KRAJ VODE, PODNO VRBE, Stevan Šarčević
3. TEUTE, Zdenka Mija Brebrić
4. BELLUM BATONIANUM, Anto Zirdum
5. BRONZANI BOG, Adrijan Sarajlija
6. VEZANOST JE NJEGOVA NESREĆA, Želimir Periš
7. ZLATNIK, Marela Zdenac
8. GRANE DOMOVINE, Ivica Milarić
9. DAR MRTVIH BOGOVA
10. ZMAJEVI NISU POPUT DRUGIH, Adnadin Jašarević
11. ZMIJSKI JEZIK, Mirko Grdinić

Završne večeri Davor Šišović i Zoran Filipović predstavili su kompletnu ediciju WARP, dakle dosada objavljenih devet naslova, od Perkovića do Jašarevića. Davor je predstavljanje knjiga obavio ekspresnom brzinom, pa mu je uspjelo o svima govoriti svega 40-tak minuta. Nešto više pažnje posvetio je domaćinu, čiji je roman ZORO objavio prošle godine, „Društvo tragača“.

Čitano 3408 puta