28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Februar 2012 09:19

Govorna mana u BNP-u Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Pod rediteljskom paskom mladog Banjalučanina Marka Misirače privode se kraju pripreme i probe za premijerno izvođenje predstave "Govorna mana" prema tekstu Beograđanina Gorana Markovića.

- Ideja je nastala u razgovoru reditelja i kolege Harisa Burine u kafani, za vrijeme Pozorišnih igara u Jajcu. U trenu kada su sklapali sliku koga bi mogli angažovati, ja sam ušao i složili su se da sam idealan za lik koji im je nedostajao - kaže Mario Drmać, jedan od aktera na sceni. On navodi da je tekst veoma zanimljiv, jer pravi paralelu između svijeta glamura, odnosno lažnog džet seta s jedne i istinske kulture s druge strane.

 

- Za glumca je najbolje kada se sklopi idealna postava, mladi sjajni reditelj i odličan tekst. Rijetko smo u prilici raditi predstave koje idu same od sebe. Goran Marković poklonio je tekst, a tokom realizacije mene je skoro bilo stid gledati kako Mario i Uranela unose ogromnu energiju i da su se predali djelu - kaže Haris Burina. Reditelj Misirača pojašnjava da je tekst nastao kao reakcija na Miloševićevu vlast i izvođen je samo 1997. u Beogradu.

- Angažirani tekst Gorana Markovića prvi put bit će predstavljen van Beograda. Ipak je vanvremenski, govori o svakoj vlasti, a uz određene jezičke i manje prilagodbe radnje adaptiran je da postane univerzalan. Pobjegli smo od identificiranja, ali zadržali da on govori o umjetnosti i politici, koje su uvijek u sukobu - kaže Misirača. I reditelj ističe da je svaka predstava kompromis, od izbora glumaca, scene, svega, ali da mu je ovo prvi rad u kojem je sve bilo po ideji i planu, za šta zasluge pripisuje timu koji realizira predstavu, ali i Upravi BNP-a. Čuveni srbijanski pisac i reditelj Goran Marković trebao bi doći na prvu premijeru svog teksta van Srbije, potvrdili su nam akteri. Inače, njegov novi film dijelom se snima u Zenici, i to baš na nagovor Harisa Burine, jer su Markovićevi roditelji prije pola stoljeća snimali film u ovom gradu, a od tada Zenica nikada nije bila domaćin jednoj filmskoj ekipi.

PREMIJERE OVE PREDSTAVE PREDVIĐENE SU ZA 02. I 03. 02.

Čitano 2804 puta