28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 25 Septembar 2011 15:23

Ko su uhapšeni Visočani Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

sut-becirovic-hasic-u-posjetiDana 24.09.2011.godine, u 21,55 sati, u ulici Kovačica, općina Visoko, od strane veće grupe lica  izvršen je fizički napad na policijske službenike Jedinice policije za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji su na navedenoj lokaciji sa službenim vozilom marke golf, obavljali redovne poslove i zadatke te prikupljali operativna saznanja na dokumentovanju imovinskih krivičnih djela izvršenih u proteklom periodu na području općine Visoko. Prilikom napada lica su pored fizičke snage koristila i hladno oružje- nož, koje je pronađeno naknadno prilikom lišenja slobode kod lica B.A., rođenog 1961. godine  iz Visokog.


Nakon zaprimljene dojave o izvršenom napadu na lice mjesta su izišli policijski službenici Policijske stanice Visoko, koji su obezbjedili lice mjesta do dolaska uviđajne ekipe, nakon čega su povrijeđeni policijski službenici prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su isti, nakon što su im konstatovane teže tjelesne povrede i zadržani su na liječenju. Neposredno nakon izvršenog napada, angažovane su sve raspoložive policijske patrole Policijske stanice Visoko  i operativni timovi Sektora kriminalističke policije i Jedinice policije za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona na pronalasku i lišenju slobode lica koja su učestvovala u izvršenju ovog napada.

Na mjestu izvršenja napada je izvršen uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Visoko, a o svemu je informisan i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Službeno putničko motorno vozilo golf 3 je prevezeno na parking prostor MUP-a Zeničko-dobojskog kantona gdje je izvršen kriminalističko-tehnički pregled istog a svi pronađeni tragovi su zadokumentovani, izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Dana 25.09.2011. godine policijski službenici Policijske stanice Visoko su identifikovali i lišili slobode napadače, odnosno deset lica za koja je utvrđeno da su učestovala u izvršenju ovog napada. Nakon što su lica lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama Policijske uprave II u Visokom, ista su prevezena u službene prostorije Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Radi se o slijedećim licima: B.A., rođen 1961. godine, B.A., rođen 1969. godine, B.A., rođen 1992. godine, F.A. rođen 1967. godine, G.A., rođen 1976. godine, M.E., rođen 1983. godine, P.H., rođen 1979. godine, E.E., rođen 1987. godine, C.H., rođen 1960. godine i M.E., rođen 1976. godine,  sva lica iz Visokog.
 
U okviru poduzimanja aktivnosti na dokumentovanju navedenog napada, u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su salušana i dva svjedoka na okolnosti izvršenja predmetnog napada.

Nakon izvršenih potrebnih vještačenja, prikupljenih dokaza i obavještenja, te dokumentovanja ovog krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zenica će u toku dana biti dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „ Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti “ iz člana 359. KZ FBiH. Prijavljena lica će uz službeni izvještaj biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zenica na nadležnost i dalje postupanje.

Danas, 25.09.2011. godine, u jutarnjim satima, policijski komesar Fahrudin Bečirović je sa svojim saradnicima posjetio povrijeđene policijske službenike u Kantonalnoj bolnici Zenica.

URED POLICIJSKOG KOMESARA

Uhapšeni su Ahmet Bećar (50), Adnan Bećar (42), Adi Bećar (19),  Ahmet Fazlić (44), Armin Ganić (35), Edin Mustafić (28), Haris Palislamović (32), Emin Efendira (24), Hajrudin Cama (51) i Esmer Mujačić (35), svi iz Visokog

Čitano 5403 puta Zadnji put promjenjen nedjelja, 25 Septembar 2011 22:08