25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Avgust 2011 21:45

Optužnice za terorizam u Zenici Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

eksplozija ivo tadic vSud BiH potvrdio je optužnicu protiv Zijada Derviševića i još dvojice koja ih tereti za teroristički čin u aprilu u Zenici kada su organizovali eksploziju automobila Ive Tadića i Pere Mamića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, saopšteno je iz Suda.

Dervišević (51, Travnik) optužen je za finansiranje terorističkih aktivnosti, a Amel Sefer (37, Travnik) i Saša Bonić (24, Zenica) za terorizam. Sefer je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Optužnica ih tereti da su početkom aprila planirali teroristički čin, tako što je Dervišević prikupio novac i predao ga Seferu da plati postavljanja eksplozivne naprave, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 
Sefer i Bonić su isplanirali teroristički čin i nabavili minsko-eksplozivnu napravu "pašteta" koju su 11. aprila oko 13.20 časova u Zenici, na parkingu ispred zgrade kantonalne Vlade, postavili ispod pneumatika desnog točka vozila u vlasništvu Ive Tadića, sa kojim se Mamić dovezao na parking. Eksplozivna naprava se aktivirala u trenutku kada su Mamić i Tadić ušli u vozilo i pokrenuli ga. Tom prilikom pričinjena je šteta na vozilu, a njihovi ugroženi bili životi.

Terorističkim činom postavljanja eksplozivne naprave optuženi su namjeravali ozbiljno zastrašiti stanovništvo, narušiti i uništiti osnovne političke i društvene strukture BiH, sprečavanjem formiranja organa vlasti u Federaciji BiH, kao i uticati na formiranje organa vlasti u FBiH i BiH nakon izbora.

U optužnici se navodi i da je Sefer 14. aprila u Travniku u svojoj kući, bez prethodno pribavljenog odobrenja, nabavio i držao 46 komada bojevih metaka i tri ručne bombe čije posjedovanje građanima nije dozvoljeno.

Čitano 4044 puta