20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Januar 2012 02:41

Vrhovni sud poništio Sporazum Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

sudski-cekicVrhovni sud Federacije poništio je, nakon žalbe advokatice optuženog Semira Silajdžije, presudu Kantonalnog suda u Zenici, kojom je prihvaćen Sporazum kojim je pet optuženika u slučaju «Auto-mafija» postiglo sa Tužilaštvom Zeničko – dobojskog kantona. Kantonalni sud je krajem jula prošle godine prihvatio sporazume šestorice optuženih i uhapšenih u akciji "Volan".

Sporazumno priznanje krivnje sa Tužilaštvom potpisali su Sifet Šabić (Zenica, 46), za pomaganje u teškoj krađi na osam mjeseci zatvora, dok su preostali osuđeni za krivično djelo organizovanog kriminala. To su Džemal Mehičić (Zenica, 26), godina i dva mjeseca zatvora, Mustafa Bektaš (Počulica Vitez 28) godina i četiri mjeseca zatvora, dok su na po godinu osuđeni Semir Silajdžija (Zenica 32), Zoran Mirjanić (Sokolac (30) iAmel Faljić (Zavidovići (32). Nakon potpisivanje Sporazuma sva šestorica su pušteni iz pritvora.

 

I kad se očekivalo da presude postanu formalno pravosnažne, te optuženi sa slobode dođu na izdržavanje kazne, Silajdžijina advokatica Sanela Dautbegović ulaže žalbu zbog neadekvatnog sagledavanja dokaza tokom provjere sporazuma i izricanja presude. Vrhovni sud FBIH prihvata argumente odbrane, te poništava ne samo taj, nego i preostalih četiri sporazuma, koji su na sudu usvojeni «u paketu» pod optužnicom za organizirani kriminal.

Iako je u sudskoj praksi i prije bilo žalbi jedne od strana, nakon što se potpiše sporazum, one su se uglavnom odnosile na nivo troškova ili druge «sporedne» odredbe, a ne i visinu kazne i dokaze, jer se podrazumjevalo da priznanjem krivnje i dogovorom oko visine kazne optuženi prihvata sve što taj spis i sadrži. Pa i kad su upućivane, žalbe su redovno odbijane na Vrhovnom sudu FBiH, sve do sada.

Ova kriminalna grupa razbijena je u zajedničkoj akciji policija oba entiteta koja je vođena u decembru prošle i martu ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH. Optužnica tereti organiziranu grupu za krađu nekoliko desetaka skupocjenih automobila. Tužilaštvo ZDK je 1. juna podiglo optužnicu nazvanu "Hanas Šehović i ostali", koja je potvrđena, a u organizovanoj grupi je identificirano četrnaest optuženih iz Zenice, dva iz Lukavca, po jedan iz Banjaluke, Sokoca, Viteza, Zavidovića, Orašja i Tuzle.

Optuženi su čak u četrdeset šest tačaka optužnice da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, koja je formirana u toku 2008. godine i koja je djelovala tokom 2009. i 2010. godine na području ZDK, TK, SBK i Posavskog kantona krali auta i iznuđivali novac nakon krađa.

Prije i poslije ovog sporazuma, potpisano je još nekoliko sličnih, ali kako saznajemo nije bilo žalbi optuženih. Manji dio grupe od dvadeset jednog uhapšenika nije postigao Sporazum o priznanju krivnje, te protiv njih se vodi redovni sudski postupak.

Pokušali smo dobiti komentare na zeničkom sudu i u tužilaštvu. U Kantonalnom sudu nije bilo komentara, te je najavljeno da će novo Vijeće suda, iznova razmatrati argumente obje strane. Tako postoji mogućnost da se eventualni novi sporazum ne prihvati, te da započne suđenje, a optuženi dobije veću, istu ili manju kaznu. U pismenom odgovoru portparola Tužilaštva ZDK Sanjina Kulenovića rečeno nam je da je tužilaštvo primilo rješenje Vrhovnog suda FBiH, u kojem je djelimično uvažena žalba braniteljice optuženog, te predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

- Same razloge Vrhovnog suda, te dalje postupke suda i tužilaštva ne želimo ni komentirati, ni prejudicirati, kazao je Kulenović.

Čitano 3546 puta

Povezani članci (by tag)