28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Februar 2012 09:05

Ubica Fejzić još u Zenici Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

edhem-fejzicPočetkom februara navršava se godina otkad je na Kantonalnom sudu u Zenici završeno suđenje Nedimu Fejziću (40), psihičkom bolesniku koji je 14. maja 2010. godine u Hlapčevićima kod Visokog ubio tri, a ranio još sedam osoba. Sudija Enes Malićbegović Fejziću je izrekao takozvanu utvrđujuću presudu, kojom je samo konstatirano da sud prihvata navode iz optužnice da je Fejzić počinio tri ubistva, sedam pokušaja ubistva te oštećenja tuđih stvari u stanju neuračunljivosti, kao bolesnik obolio od hronične šizofrenije.

Fejzić je nakon presude smješten u jedan od paviljona KPZ-a Zenica, pod posebnom prismotrom, nakon što je formalno ukinut odjel forenzike, a zgrada rekonstruirana i pretvorena u paviljon predviđen za zatvorenike koji trebaju biti odvojeni od ostalih. Osim Fejzića, u KPZ-u se nalaze još 24 osobe koje nisu osuđene na zatvorske kazne, nego su nadležni sudovi odlučili da im je potrebno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Pošto takva ustanova trenutno ne postoji u Federaciji, dogovoreno je da privremeno budu pod nadzorom u KPZ-u Zenica, a da Federacija zajedno s RS ubrza nastojanja da se osposobi klinika na Sokocu radi prijema slučajeva iz Federacije. Na osnovu odluke Vlade Federacije od 14. oktobra 2010. psihički oboljele osobe koje su počinile krivično djelo ostaju u KPZ-u, a odluka o zadržavanju u trajanju od šest mjeseci produžava se po automatizmu. Završetak gradnje objekta na Sokocu više niko i ne spominje, a rokove nadležni stalno pomjeraju. Fejzić je u krvavom pohodu nožem ubio Dževadu Bašini (41), Mehmeda Rožajca (76) i Zinetu Rožajac (36), a teže ranio sedam osoba, od čega četvero djece u dobi od dvije do četiri godine.

Nedimu Fejziću (42) nije izrečena zatvorska kazna, nego je donesena samo odluka o liječenju pod strogim nadzorom. Ipak, uz njega samo još dvojica bolesnika imaju specijalni tretman i fizički su izolirani od ostalih bolesnika. To su napadač nožem po sarajevskim tramvajima te Njemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori Sead Šećerović (27) iz Novog Pazara, koji je u maju 2010. osuđen na šest godina zatvora i obavezno liječenje, te Tomislav Petrović (48), kojeg je u junu 2009. Kantonalni sud u Tuzli proglasio krivim za šesterostruko ubistvo i ubistvo u pokušaju 29. maja 2008. u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, te osudio na četrdeset godina zatvora i liječenje.

Čitano 3825 puta

Povezani članci (by tag)