28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 22 Februar 2012 09:13

Zenička kultura ostaje bez para?

bnp-zenica2Vlada Zeničko-dobojskog kantona ukinula je mogućnost isplate "materijalnih troškova", vrlo bitne stavke u poslovanju Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, i to na dan kada je ova institucija očekivala uplatu obećanog novca.

- Općina jeste osnivač, ali je Kanton osnovni finansijer, i na ovakav način mi ne možemo normalno egzistirati, a kamoli raditi ono što radimo: devet premijernih predstava, dvostrana saradnja, odlasci i ugošćavanje teatara iz Osijeka, Virovitice, Sarajava, Tuzle, Banje Luke, gostovanja u Nišu, Podgorici, Osijeku, Beogradu, nastupi na festivalima MESS, Brčko, planirani nastup u Kranju. Napravljene su uštede, prostrli smo se koliko nam je rečeno i na dan isplate neko u Kantonu kaže - nema sredstava. Mi, jednostavno, ne možemo postojati, jer ako neko smatra da je kultura nepotrebni luksuz, mi ćemo se sa tim složiti i sve ugasiti. Samo to neko treba reći - smatra Hazim Begagić, direktor zeničkog BNP-a.

 

Istovjetno tvrde i u Biblioteci Zenica i Muzeju grada, navodeći da se niko nije dotakao broja suvišnih administrativnih radnika, ali da se prvo udarilo na ionako iscrpljene fondove za kulturu.

Planirani projekti

- Muzej grada Zenice funkcionira s brojem radnika, uključujući i mene, manjim nego što je prije rata imao kustosa. Svi zaposleni smo i marketing i vozači i nosači, i niko ne poteže to pitanje, ali nam se, kada smo sve to već preživjeli, nameće zavrtanje pipe tamo gdje smo najtanji - kaže direktor Muzeja Adnadin Jašarević.

U Vladi ZDK još nemaju jasan stav "šta će s kulturom", tvrdeći da su aktuelni potezi uzrokovani neusvajanjem budžeta za 2012. Poslanici kulture kažu - preostaje da ugase svjetlo, grijanje, a onda i kulturu.

- Ako odluka postane konačna, morat ćemo preispitati sve svoje planirane projekte u narednim mjesecima - kaže Begagić.