28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Februar 2012 00:00

Uhvaćeni kradljivci bicikala

SAOPĆENJE ZA JAVNOST - U proteklom periodu policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici poduzimali su operativne mjere i radnje na prikupljanju saznanja i dokumentovanju krivičnih djela teške krađe koje su izvršene u periodu od oktobra 2011. do februara 2012. godine na području općine Zenica, a kojom prilikom je otuđen veći broj bicikala. Nakon poduzetih operativno-taktičkih mjera i radnji, izvršenih uviđajnih radnji te prikupljanja saznanja od osoba, došlo se do podataka o mogućim izvršiocima navedenih krivičnih djela koji su operativnim aktivnostima policijskih službenika locirani i identifikovani, nakon čega su, u skladu sa naredbama Općinskog suda u Zenici, izvršeni pretresi kuća i pomoćnih objekata koje navedena lice koriste, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 12 bicikala koja potiču iz krivičnih djela. Pronađeni bicikli su privremeno oduzeti a navedena lica su nakon lišenja slobode ispitana u službenim prostorijama na okolnosti izvršenja naznačenih krivičnih djela te je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

 

Kako je utvrđeno, prijavljena lica su u navedenom periodu provaljivanjem i oštećenjem vrata nasilno ulazila u zajedničke prostorije zgrada, podrume i garaže, te otuđivala navedene predmete. U sklopu dokumentovanja izvršenih teških krađa, od strane policijskih službenika su započete aktivnosti na pozivanju lica koja su oštećena izvršenjem navedenih krivičnih djela radi prepoznavanja pronađenih predmeta, te vraćanja istih vlasnicima. Takođe, nastavljaju se aktivnosti na pronalasku određenog broja bicikala koja su takođe otuđena od strane navedenih lica i koja su, prema raspoloživim saznanjima, prodana na području iz nadležnosti Policijske uprave I, a nakon toga preprodana na području drugih općina.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zenica će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv lica:

• M.A., rođenog 1988. godine,
• S.B., rođenog 1988. godine, i
• B.V., rođenog 1988. godine, sva lica iz Zenice,

zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo teška krađa iz člana 287. KZ FBiH.


URED POLICIJSKOG KOMESARA