29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 20 Februar 2012 21:15

Suđenje zbog zločina

Na Kantonalnom sudu u Zenici počelo je suđenje Atifu Krkaliću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Tešnju. Krkalić, penzionisani policajac iz Tešnja, prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Zenici tereti se da je u junu i julu 1992. godine od tri civila srpske nacionalnosti batinama iznuđivao priznanje o posjedovanju naoružanja.

Svjedok Vlado Nunić je pred sudom kazao da su ga optuženi Krkalić i još jedan policajac priveli u prostorije kafane “LM” u Jelahu, koju je koristila policija, te da od “straha nije smio pitati kuda i zašto ga vode”.
“Atif i ja smo bili sami u prostoriji. Prvo mi je snažno udario šamar, a zatim u dva navrata vukao za kosu i glavom udarao o zid, tako da su mi se komadići fasade zabili u kožu. Pitao me za neke bombe, o kojima ja nisam imao pojma”, kazao je Nunić, dodavši da je na saslušanju zadržan od 10 do 15 sati, i više se optuženi i on nisu sreli.

Svjedok Nunić je ispričao da je u selu Rosulje (općina Tešanj), gdje je živio, bilo “mješovito stanovništvo” te da su Srbi dobili “20-ak cijevi naoružanja”. “Mene su, valjda što sam bio jak i mlad, zadužili mitraljezom. Ali to je naoružanje vraćeno nakon dogovora naših predstavnika s policijom”, pojasnio je Nunić. Hajrudin Ćorić, vlasnik “LM-a”, potvrdio je da su i vojska i policija koristile taj objekat.

Na suđenju je Tužilaštvo BiH najavilo saslušanje još četiri svjedoka, dok je odbrana kazala da će saslušati još 13 svjedoka. Mustafa Cerovac, advokat optuženog Krkalića, rekao je da će dokazati nevinost svog branjenika jer ga za navodni zločin veže samo činjenica da je u tom periodu bio policajac. Nastavak suđenja zakazan je za 12. mart 2012. godine.

 

 BIRN Justice Report.

foto: FTV