28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/sandzackapozar
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sandzackapozar
petak, 30 Mart 2012 07:54

Gorjela zgrada u Novoj Zenici

Zenički vatrogasci jučer su brzom intervencijom spasili od većeg uništavanja i stradanja ljudi stanare i zgradu u Sandžačkoj ulici na broju 3, u zeničkom naselju Nova Zenica. Požar je izbio u stanu koji koristi stariji samac, za kojeg njegove komšije kažu da je živio kao alkoholičar, sa navikama beskućnika i gomilom otpada i nepotrebnih stvari u stanu. U trenutku kad je požar primjećen, u stanu nije zatečen niko.

 

- Mjesecima, godinama, tražimo da nas primi zenički načelnik, jer ovu zgradu neće niko. Ni Mittal, ni Željezara, ni Općina. Instalacije su katastrofa, montažna zgrada od pilote, a dimnjaci iz stanova, bilo je pitanje dana. Nekoliko požara je ranije oštetilo pola stanova, pa u zgradi živi samo devet, deset porodica, kazao nam je Benahis Behadarević, iznad čijeg stana je izbio požar. On kaže da je čuo vrisku i zapomaganje dvije starije žene, koje žive tik uz stan u kojem je izbio požar.

- Vatrogasci su stvarno brzo došli. Probili smo se do tih žena da ih izvučemo, sreća da niko nije stradao i da je bilo u po dana, a po noći bi sigurno bilo mrtvih glava, kazao nam je Behadarević.

Gašenje požara uveliko su otežavale gomile smeća i otpada u nenaseljenim stanovima, kao i činjenica da se požar preko montažnih panela brzo proširio i na krov zgrade. Prema prvim preliminarnim nalazima, požar je značajno, do faze da su potpuno neuslovni za život, uništio najmanje četiri stana, dok je vatrom, te prilikom gašenja, oštećeno još pet-šest.

Kako su nam kazali dežurni u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Zenica, nakon dvosatne borbe sa otvorenim plamenom, te lokalizacije požara, pristupilo se nadzoru nad žarištem požara i «hlađenju» zidova, a namjera vatrogasaca je da «u dežurstvu» na tom mjestu ostave jednu ekipu, zbog bojazni da će se vatra ponovno pojaviti.


{gallery}sandzackapozar{/gallery}