25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/ggmotvaranje
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/ggmotvaranje
ponedjeljak, 26 Mart 2012 12:34

Video+foto: Počela gradnja GGM

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Eid Mohammed A. Althakafi, ambsador Saudijske Arabije u BiH, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, te Hamed Ramić, direktor preduzeća Euroasfalt Sarajevo, koje je na čelu konzorcija bh. izvođača radova, danas su otkrivanjem gradilišne table ozvaničili početak građevinskih radova na izgradnji Glavne gradske magistrale u Zenici. Pogledajte fotose sa ceremonije koje je za ZB priredio naš prijatelj i novi saradnik Edo Babić, a onda i video sa potpisivanja Ugovora i animaciju 3D kako će GGM izgledati. 

 Pogledajte prilog TV Zenice

 

 

Izgradnja magistrale koštat će 25 miliona dolara, a sredstva za realizaciju projekta čiji je rok izgradnje 24 do 36 mjeseci, osigurana su kreditnim zaduženjem kod Saudijskog fonda za razvoj.

“Ovo je najveći saobraćajni projekt u historiji Zenice i znači novi pristup Zenici, novi razvoj, to znači bolje povezivanje unutrašnjeg saobraćaja, bolje uvezivanje desne i lijeve obale Bosne i uvezivanje na koridor 5-C. Za Zenicu ovo znači angažovanje domaće građevinske operative, otvaranje novih radnih mjesta i novih perspektiva“, između ostalog rekao je zenički načelnik Smajlović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je kako izgradnja puteva i mostova može značiti samo jedno – povezivanje ljudi, naroda, država. „U BiH danas je vrlo malo kranova, ali u Zenici ih ima. Ovo je još jedan znak optimizma“, istakao je Inzko.

Glavna gradska magistrala u Zenici ukupne je dužine je 7,8 km, od čega 3,2 km gradske, a 4,6 km vangradske dionice.

Izgradnja će se odvijati u dvije faze, od kojih prva predviđa izgradnju gradske dionice, od petlje u Blatuši do Bojinog Vira s pratećim objektima i infrastrukturom, kao i izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju servisnih i veznih saobraćajnica u sklopu GGM-a.

U drugoj fazi gradit će se dionica od Bojinog Vira do uključenja na autoput koridor 5-C, u mjestu Drivuša.

Pogledajte video: Kako je planiran GGM:

Pogledajte video: Sa potpisivanja ugovora o GGM-u

 


{gallery}ggmotvaranje{/gallery}