19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 08 April 2012 03:17

ZIM Zenica

Zenička industrija mlijeka ZIM u 2011. godini otkupila je i preradila oko 6,5 miliona litara mlijeka, što u odnosu na 2010. godinu predstavlja povećanje oko 10 posto. Najveća mljekara u srednjoj Bosni očekuje da pozitivan trend povećanja otkupa mlijeka bude nastavljen i ove godine, za oko 10 posto. „Otkup trenutno vršimo uglavnom od oko 1.000 kooperanata s područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. U posljednje vrijeme smanjen je broj sitnih proizvođača mlijeka ali je povećan prosjek otkupa po proizvođaču“, izjavio je Eniz Šabić, šef sirovinske službe Zeničke industrije mlijeka ZIM.

 

Početkom godine Zenička industrija mlijeka na tržište je plasirala novu ambalažu za nekoliko svojih proizvoda s kojim je ranije osvojila domaće tržište. Uprkos globalnoj krizi, preduzeće je i 2011. godinu završilo pozitivno poslujući s rezultatima za četiri do pet posto boljim nego u 2010. godini.

- Zadovoljni smo pozicioniranošću na tržištu, sarađujemo sa svim velikim trgovačkim lancima i nastojimo pratiti svjetske trendove“, kaže Ekrem Valentić, rukovodilac komercijale u ovoj mljekari. Zenička industrija mlijeka ZIM trenutno upošljava oko stotinu radnika.