19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Januar 2015 03:15

BiH sport u 2014.

Nastup reprezentacije BiH na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu, izboreno učešće na svjetskoj rukometnoj smotri u Kataru te sjajni rezultati u pojedinačnim i klupskim sportovima obilježili su sportsku 2014. godinu u BiH.

 

Nisu svi rezultati ispisani zlatnim slovima, ali ostaće zabilježeno da je u 2014. godini fudbalska reprezentacija BiH prvi put učestvovala na Svjetskom prvenstvu. Istina, "zmajevi" su takmičenje završili već u grupnoj fazi, ali da je bilo malo više sportske sreće, ekipa, predvođena kapitenom Emirom Spahićem, mogla je izboriti barem plasman među 16 najboljih reprezentacija svijeta. Dva poraza (Argentina i Nigerijja) i pobjeda (Iran) ishod su takmičenja u Brazilu, a ostaće zabilježeno da je Vedad Ibišević bio prvi strijelac za BiH na mundijalima. Godina 2014. biće upamćena i po lošem startu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, zbog čega je otkaz dobio selektor Safet Sušić, a na njegovo mjesto imenovan Mehmed Baždarević, kojeg očekuje više nego težak zadatak da "zmajeve" odvede u Francusku.

 

Osim fudbala, kada je kolektivni sport u pitanju, 2014. je prošla u znaku rukometaša BiH, koji su izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se u januaru 2015. igra u Kataru. To će, takođe, biti prvo učešće reprezentacija na velikom takmičenju, a do plasmana su došli tako što su u baražu eliminisali Island. BiH je slavila pred svojim navijačima s 33:32, a na Islandu su remizirali s 29:29, što im je bilo dovoljno za konačni trijumf. Na debitantskom nastupu će igrati u veoma teškoj grupi s Hrvatskom, Makedonijom, Austrijom, Tunisom i Iranom, ali bez obzira na to s dosta optimizma putuju u Katar. Uspjeh su prepoznale i "Nezavisne novine", koje su, na tradicionalnoj manifestaciji Izbor najboljeg sportiste BiH, rukometnoj selekciji dodijelile nagradu za najbolji tim u 2014. godini.

 

Godinu su obilježili i rezultati košarkaške reprezentacije BiH, koja je bez velikih problema izborila plasman na Evropsko prvenstvo. Ipak, ne može se reći da je sve prošlo odlično, pošto je kraj godine obilježio sukob čelnika Košarkaškog saveza BiH sa Jusufom Nurkićem, jednim od najboljih mladih centara Evrope i članom Denvera. Upravo zbog toga još nije poznato da li će igrač nastupiti u dresu BiH na prvenstvu u Francuskoj, a Enes Trnovčević, agent košarkaša, kazao je da njegov pulen neće nositi dres "zmajeva".

 

Kada su pojedinačni sportovi u pitanju, potrebno je izdvojiti uspjehe Amela Tuke, Damira Džumhura, Larise Cerić, Admira Zukana... Tuka posljednjih nekoliko godina bilježi sjajne rezultate, što je samo potvrdio u 2014. Da će imati sjajnu 2014. godinu, srednjoprugaš je nagovijestio prvim mjestom u disciplini 800 metara na Evropskom timskom prvenstvu - Treća liga juna u Tbilisiju, a sve je krunisao u Cirihu na Evropskom prvenstvu. Tamo je osvojio šesto mjesto u trci na 800 metara, a tom prilikom je postavio lični i bh. rekord, koji iznosi 1:46.12. Džumhur je još jednom potvrdio da se radi o najboljem bh. teniseru, jer je nastupio na tri od četiri grend slema. Najzapaženiji rezultat ostvario je u Australiji, gdje je ispao u trećem kolu od Tomaša Berdiha. Zukanu su vrhunski rezultati već duže vrijeme sastavni dio karijere, a kruna je stigla na 22. svjetskom prvenstvu u Bremenu, gdje se član Karate kluba Nokachi iz Sarajeva, u kategoriji preko 84 kg, okitio bronzanom medaljom. Nikako ne treba zaboraviti ni rezultate džudistkinje iz Travnika. U nizu vrhunskih rezultata 2014, posebno mjesto u vitrinama Cerićeve zauzima srebro osvojeno na Evropskom prvenstvu u Monpelijeu. Tom medaljom je postala prva bh. dama u novijoj istoriji koja je vlasnica evropske medalje iz reda olimpijskih sportova. Višestruka prvakinja BiH i najbolja sportistkinja u izboru "Nezavisnih novina", 2014. završava na prvom mjestu rang-liste Evropske džudo unije (EJU).

Klupski i pojedinačni sportovi su još na niskim granama, ali treba istaći da je Sarajevo, koje je preuzeo malezijski milijarder Vinsent Tan, koji je ujedno i vlasnik Kardifa, igralo zapaženu ulogu u kvalifikacijama za Ligu Evrope, gdje su eliminisani u plej-ofu od Borusije iz Menhengladbaha.

Ovo su samo neki od rezultata koje su ostvarili sportisti u BiH na međunarodnoj sceni i za nadati se da će 2015. godinu obilježiti mnogo bolji, a prvu priliku će imati rukometaši u Kataru, Džumhur u Australiji...

 

OI Soči

 

Ljubitelji sporta u 2014. mogli su da uživaju i u Zimskim olimijskim igrama u Sočiju. BiH je predstavljalo pet sportista: Žana Novaković, Tanja Karišik, Marko Rudić, Igor Laikert i Mladen Plakaković. Najbolji rezultat ostvarila je Novakovićeva, koja je u slalomu zauzela 26. mjesto, što joj je najbolji olimpijski rezultat u karijeri.

 

Domaći trofeji

 

Ne treba zaboraviti ni rezultate koji su sportski klubovi ostvarili u okvirima BiH pa je tako Zrinjski fudbalski prvak, Sarajevo osvajač Kupa, košarkaši Igokee osvojili su titulu, dok je Široki Primorka osvojio Kup BiH. Kada je rukomet u pitanju, duplu krunu je osvojio Borac M:tel... Kada je u pitanju ženska konkurencija, fudbalska godina je prošla u znaku SFK-a, košarkaška u znaku Čelika i rukometna u znaku Mire, koji su osvojili duple krune...