29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 01 Januar 2015 03:50

Lokali bez alkohola

Koliko puta ste željeli znati u kojem lokalu ima, a u kojem nema alkohola? Takva informacija vam je potrebna skoro svakodnevno u vašem gradu, ali i kada želite posjetiti neko mjesto u Bosni i Hercegovini. Sada vrlo jednostavno možete saznati u koji kafić, slastičarnu ili restoran možete sjesti, znajući da tamo ne služe alkohol

 

“Lokali bez alkohola”, aplikacija za prikaz lokala bez alkohola, namijenjena za telefone sa Android operativnim sistemom, je od 22.12. besplatno dostupna na Google Play marketu. U aplikaciji se nalazi više od 100 lokala u preko 20 gradova širom Bosne i Hercegovine. Dostupna je na: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.divithana.lokali 

 

Ideja o bazi u kojoj će biti izlistani svi lokali u kojima se ne poslužuje alkohol je nastala u grupi djevojaka koje uređuju Divithanu – portal za savremenu muslimanku. Nakon što su djevojke ideju implementirale u vidu kategorije na samom portalu, odlučile su napraviti i Android aplikaciju i tako povećati dostupnost ovih korisnih informacija. Samu aplikaciju je razvio Faris Čakarić, student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Važno je naglasiti da su svi koji su učestvovali na ovom projektu kompletan posao uradili na volonterskoj osnovi, odnosno “fi sebilillah”.

 

Za korištenje aplikacije je potrebno da na telefonu bude uključen internet, a preporučeno je uključiti i postavke lociranja, kako bi aplikacija mogla locirati korisnika i prikazati njemu najbliže lokale. Za lociranje je dovoljno otići na tab “Mapa”, ako je korisnik tek ušao u aplikaciju, ili pritisnuti donje desno dugme za lociranje, ako je korisnik već koristio mapu za pregled nekih lokala. Korištenjem opcije zoom na mapi, korisnik može prilagoditi preglednost, odnosno obuhvatiti i udaljenije lokale. Ukoliko ga aplikacija ne uspije locirati, korisnik može pregledati listu lokala odabirom općine koja ga zanima.

 

Informacije o ovim lokalima su sakupljene ponajviše zahvaljujući čitateljkama i čitateljima portala Divithana, koji su željeli da dopune bazu svojim saznanjima. Korisnicima se svakako preporučuje da se konsultuju sa konobarima u slučaju sumnje u prisustvo alkohola u kolačima u pojedinim slastičarnama.

 

Obzirom da je cilj projekta da baza ovih mjesta bude što potpunija, pozivamo sve one koji znaju za lokale (kafiće, restorane, slastičarne) u kojima se ne služi alkohol, a koji nisu uvršteni u aplikaciju, da informacije o tim mjestima pošalju na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 

Povezani članci (by tag)