28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Decembar 2014 15:13

Mahmić se javio iz KPZ-a

Džemal Mahmić, koji je osuđen zbog pucnjave koja se dogodila 22. septembra 2012. godine na lokaciji Stare pijace u centru Zenice u kojoj je stradao nedužni Zeničanin Amer Pivić (18) koji je čekao gradski prijevoz, a ranjene još tri osobe, obratio se redakciji "Dnevnog avaza" jer želi da se o tom događaju napokon, kako kaže, zna istina.

 

Mahmić i Goran Popović su osuđeni na po tri godine i devet mjeseci zatvora. Još tri osobe učestvovale su u ovoj pucnjavi.

 

- Tog dana ja sam pogođen s pet metaka 9x19 milimetara, od kojih su dva pronađena u meni. Mecima istog kalibra, a što je utvrđeno i vještačenjem, ubijen je Pivić, čijoj porodici ovim putem izražavam sućut - naveo je na početku pisma Mahmić, koji je inače i bivši šampion u kik-boksu. Mahmić tvrdi i da on tog dana uopće nije pucao.

 

- Drago mi je što ste iznijeli dio istine da je Goranu Popoviću i meni napravljena sačekuša i da smo napadnuti, a da smo se mi branili. Evo, ja sam pravomoćno osuđen jer sam se branio - navodi Mahmić, dodajući da je osuđen jer je ispucao osam metaka, iako su parafinska rukavica i vještačenje utvrdili da nema barutnih čestica na njegovim rukama. Mahmić u pismu iznosi i neobičnu tvrdnju da jedan od optužnih kojeg tužilaštvo tereti da je pucao na njega uopće nije bio na licu mjesta u trenutku pucnjave.

 

- Ako sam se već branio pucajući, valjda bih nekog pogodio sa osam metaka, a ne bih primio pet metaka. U zatvoru sam i to je gotova priča. Međutim, pod punom krivičnom odgovornošću želim izjaviti da Jasmin Nezić zvani Bljutko te večeri nije bio tu i da taj momak nema veze sa sačekušom. Njega tu trpaju da se prikriju pravi krivci. Ja nisam ni lopov ni narkoman. To zna cijela Zenica. Cijeli život sam sportista. Narkomanska nespretnost da ubije mene, uzrokovala je da ubije nedužnog mladića. Ubica Amera Pivića mora i treba biti osuđen na maksimalnu kaznu - kaže ovaj nekadašnji kikbokser.

 

Mahmić naglašava da je on na izdržavanju kazne, ali da ne želi da istina bude zataškana.

 

- Tužilaštvo je zakazalo. Mene su u predmetu i na sudu tretirali istovremeno kao oštećenog, svjedoka tužilaštva, svjedoka odbrane i osumnjičenog. Na kraju, ja ležim u zatvoru, a krivci narkomani šetaju gradom iako su u trenutku napada na mene i ubistva tog dječaka imali pravomoćne zatvorske presude - tvrdi Mahmić.

 

On kaže da će osobe koje su usmrtile 18-godišnjaka, a njega pokušale ubiti, sutra ubiti drugu osobu, a državi, tužilaštvu i sudu će i dalje biti važni na slobodi, umjesto da budu iza rešetaka, gdje im je mjesto. Prema optužnici, Mahmić i Goran Popović su bili na jednoj strani, a Jasmin Nezić, Damir Bašanović i Emir Fetić na drugoj. Prvostepeni sud je u dva navrata, u novembru prošle te u martu ove godine, osudio Jasmina Nezića i Damira Bašanovića za djela izazivanja opće opasnosti sa po pet godina i deset mjeseci zatvora. Oba puta Vrhovni sud FBiH poništio je presude, a treće suđenje će biti održano pred Vijećem Vrhovng suda FBiH u Sarajevu. Emir Fetić, pak, u bijegu su od trenutka pucnjave i navodno se nalazi u Njemačkoj.

 

AVAZ

 

dzmah002