29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Decembar 2014 19:06

Obnavlja se Stari kamenolom

Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona i preduzeće "Komgrad - ZE" potpisali su koncesioni ugovor o istraživanju i eksploataciji mineralnog resursa krečnjaka na lokalitetu 'Crkvice - Kamenolom Zenica', kojim se ovoj firmi odobrava koncesija na 20 godina. 

 

Preciznije, radi se o lokalitetu "Stari kamenolom" na kojem su prvobitna istraživanja pokazala da se radi o veoma kvalitetnom krečnjaku i u planu je eksploatacija 41.000 metara kubnih godišnje, dok će sa daljnjim razvojem tehnoloških procesa količina biti daleko veća. 

 

Ovaj ugovor je veoma važan i za 70 uposlenih radnika, jer predstavlja vrlo značajno poslovno proširenje od čega će koristi imati ne samo "Komgrad-Ze", koji očekuje godišnji prihod između dva i tri miliona KM, nego i općina Zenica kojoj će biti uplaćivana godišnja koncesija u iznosu od 100.000 KM. 

 

Prema riječima ministra Muhameda Husića ova koncesija nije značajna samo za trenutno povećanje poslovanja preduzeća, već i zbog predstojeće izgradnje Koridora 5-C, te drugih projekata koji će se u narednom periodu realizovati na području općine Zenica i Zeničko-dobojskog kantona.