28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Decembar 2014 07:41

ThermoFLUX osvaja Evropu

Jajački "ThermoFLUX" najveći je proizvođač kotlova i kamina na pelet i automatskih kotlova na sitni ugalj u Bosni i Hercegovini. Kako ističe prvi čovjek ove firme Tomislav Ladan, svoj zadatak vide u tome da razviju štedljive i ekološke proizvode za grijanje, koji zadovoljavaju najviše standarde.

- Cilj nam je udobnost pri rukovanju te očuvanje prirode. U vrijeme poskupljenja i nesigurnosti pri nabavci lož-ulja i plina, obnovljivi energenti, poput drvenog peleta, doživljavaju procvat na našem tržištu - ističe Ladan. Stručnjaci ove firme neprestano usavršavaju proizvode edukacijom u Evropi, ali i saradnjom sa stranim stručnjacima.

 

- Skoro polovinu proizvodnje izvozimo, a naši proizvodi su veoma konkurentni na inozemnom tržištu. Trenutno izvozimo u Hrvatsku, Grčku, Austriju, Sloveniju, Njemačku, Srbiju, Kosovo, Portugal, Italiju, Belgiju, a odnedavno i u Rusiju, s tendencijom daljnjeg širenja prodajne mreže - navodi Ladan te dodaje da su kotlovi "pelling" recertifikacijom na Tehničkom univerzitetu u Beču uvršteni u najvišu klasu 5, zadovoljivši sve norme Evropske unije. Firma "ThermoFLUX" nastala je 2007. godine iz malog porodičnog obrta za instaliranje grijanja sa troje zaposlenih.


Kada je Tomislav Ladan 1992., zbog ratnih okolnosti, s roditeljima i četvero braće i sestara napustio rodno Jajce, ni sanjao nije da će se vratiti i 22 godine poslije biti na čelu najuspješnije kompanije u domaćem vlasništvu u široj regiji.  Uspio je otkupiti potpuno devastirane hale, uložio je milione KM vlastitih i kreditnih sredstava, a danas se kompanija nalazi u novim halama, na desetinama hiljada "ThermoFLUX" proizvodi nalaze se na listama državnih subvencija u nekoliko zemalja, ali nažalost, ne i u našoj. Tako se u Njemačkoj može ostvariti bespovratna subvencija i do 2.900 eura za nabavku kotlova, a subvencije su odnedavno moguće i u Sloveniji. Peći na pelet postaju sve prihvatljivije, jer se energent koji nastaje od otpadnog drveta, koristi i sagori do 93 posto, skoro nimalo ne zagađujući okoliš, a rad peći je skoro automatiziran.


AVAZ

Povezani članci (by tag)