28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Decembar 2014 02:34

LEDA: samozapošljavanje žena

Uspjesi u prvom cilkusu plasteničke proizvodnje - U sklopu projekta „Samozapošljavanje žena u poljoprivrednoj proizvodnji kroz obezbjeđivanje plastenika – II“ dvadeset i četiri korisnice projekta uspješno sprovode proces plasteničke proizvodnje.


Nakon sprovedene edukacije o plasteničkoj proizvodnji za korisnice ovog projekta, te nakon što su plastenici isporučeni i montaža izvršena, sve su korisnice započele plasteničku proizvodnju i to sa adekvatnim poljoprivrednim kulturama podobnim za sezonsku plasteničku proizvodnju (najčešće salata, špinat i luk). LEDA je već izvršila prvi monitoring proizvodnog procesa putem terenske posjete svih korisnica, a uz pratnju agronoma. Prilikom monitoringa korisnice su dobile korisne savjete i upute od strane agronoma, te će ovu priliku iskoristiti za dodatno unaprijeđenje proizvodnog procesa.

 

Prema rezultatima prvog monitoringa proizvodnog procesa u sklopu ovog projekta, zabilježeni su pozitivni rezultati prema kojima se može očekivati uspješna realizacija prvog proizvodnog procesa, a očekuje se da korisnice uspješno nastave sljedeći ciklus plasteničke proizvodnje narednom sadnjom poljoprivrednih kultura. Projekat je finansiran od strane Američke ambasade u Sarajevu i Općine Zenica, a implementira ga Asocijacija za razvoj LEDA.


DSC 0567