20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Novembar 2014 14:25

Intervju: Darko Rundek

Bosansko narodno pozorište Zenica će 6. decembra, sa početkom u 19:30, ugostiti Darka Rundeka i njegov bend RundekCargo Trio. Karijeru je započeo 70-tih kao pjevač i gitarist, a kasnije i kao autor u zagrebačkom bendu Haustor. U to vrijeme završio je režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu i režirao nekoliko pozorišnih i radio drama.


1991. godine odlazi u Pariz gdje uglavnom radi muziku za pozorišne drame. 1997. godine izdaje svoj prvi solo album “Apokalipso” na kojem je sudjelovalo 30-tak muzičara. Poslije drugog albuma (“U Širokom Svijetu”), u Francuskoj počinje raditi i snimati “Ruke” s nekoliko muzičara što je kasnije rezultiralo projektom Rundek Cargo Orkestar.

 

Darko Rundek za radio „Active“ govori šta je to što ga smiruje, inspiriše, odakle naziv Cargo, koju poruku šalje mladima te mnoge druge interesantne stvari koje možete pročitati u nastavku.

 

Radio Active: Kada je počela vaša ljubav prema muzici, a kada prema glumi, odnosno režiji jer ste završili Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu?

 

Darko Rundek: Ljubav prema muzici je počela kad sam dovoljno naučio svirati gitaru da se mogu sa njome igrati kao sa igračkom i smišljati nešto nečuveno. Prema glumi je počela ranije, u osnovnoškolskoj dramskoj grupi, a rasplamsala se sa gledanjem predstava studentskog eksperimentalnog teatra na festivalu Evrokaz, krajem sedamdesetih i otkrivanjem kazališta maski i fizičkog teatra, hepeninga, ambijentalnog kazališta, gdje svijet slobode, transformacije i čuda, prodire u svakodnevnicu. Poriv da režiram je došao s tim.

 

Radio Active: Koja od te dvije vrste umjetnosti vam je draža, da li uspjevate da ih obje spojite kroz neki svoj rad?

 

Darko Rundek: Postepeno sam se sve više okretao muzici, a taj evokativnoi aspekt kazališta istražujem i dalje radeći muziku za predstave i filmove i kroz radio-dramu.

 

Radio Active: Zašto ste se odlučili za nastup u BNP Zenica, za tu malu scenu, a ne npr. zeničku arenu gdje bi svi vaši fanovi mogi da vas vide i čuju?

 

Darko Rundek: Rundek Cargo Trio bolje komunicira s publikom u prostorima do 1000 ljudi. U većim salama smo prisiljeni na pojednostavljenje i paradu i fali nam bogatstvo pažnje i intimnosti koje nudi naprimjer kazalište.

 

Radio Active: Kada i zašto ste se odlučili da veliki orkestar svedete na trio?

 

Darko Rundek: Tri je moćan broj. Između tri aktera se može dogoditi sve što je bitno. To je ujedno i velik izazov jer svaki ton, riječ ili čin stoji ogoljen i izložen i nema muljanja ni skrivanja. Razlog je dakle bio da usredotočimo pažnju na bitno. Radost koja iz toga proizlazi čini mi se snažnija i čišća.

 

Radio Active: Kako je došlo do suradnje sa Isabel i sa Dušanom?

 

Darko Rundek: Oboje su svirali u Rundek Cargo Orkestru, a sa Isabel sam puno laboratorijski radio na improviziranoj glazbi i istraživanju zajedničkog korjena iz kojeg su se razračvale glazbene tradicije. To se istraživanje događalo u trenutku i slušanju više nego teorijskom radu, iako je Isabel radila i učila sa majstorima orijentalne, afričke muzike i free jazza, uz svoje klasičarsko obrazovanje.

 

Radio Active: Odakle ideja za naziv Cargo?

 

Darko Rundek: Cargo orkestar je bio sastavljen od muzičara raznih nacionalnosti i sa iskustvima raznolikih muzičkih pravacapa smo cargom htjeli sugerirati da prenosimo/ prevozimo te raznolike sadržaje među nama i između mjesta gdje sviramo.Pokušavali smo koncert u određenom gradu obojiti našom impresijom mjesta na koje smo došli, istovariti što smo donijeli i to iskustvo prenijeti na sljedeću destinaciju. Zahvaljujući njemačkom izdavaču Piranha Musik, svirali smo u skoro svim Evropskim zemljamai imalo se tu što prevoziti.

 

Radio Active: Šta danas od muzike slušate i koja vrsta iste vas najviše

inspiriše?

 

Darko Rundek: Slušam što naleti, a najviše radio FIP, koji se može slušati i preko interneta i koji me nadahnjuje i iznenađuje šarolikim izborom dobre muzike sastavljenim od tradicionalne, klasične, bluesa, jazza, rocka, šansone…

 

Radio Active: Kada ste odlučili da se preselite u Pariz i da li se namjeravate vratiti (u Hrvatsku)?

 

Darko Rundek: Pa evo, gotovo da sam se već vratio, više u ono što se sad zove regija, nego samo u Hrvatsku, a u Pariz sam odselio početkom našeg posljednjeg rata.

 

Radio Active: S obzirom da već dugi niz godina živite u Francuskoj, možete li uporediti muzičku scenu u Francuskoj i na Balkanu, gdje su umjetnici višecijenjeni?

 

Darko Rundek:Isabel odgovorno tvrdi da su umjetnici cjenjeniji kod nas nego u Francuskoj, gdje nas još uvijek puno više cijene nego u Engleskoj ili Americi. Govorimo naravno o poštovanju, a ne o količini novca…

 

Radio Active: Da li je moguće ponovno okupljanje Haustora, šta je svepotrebno za jedno takvo okupljanje?

 

Darko Rundek: Fizički je moguće, jer smo svi još živi. Psihički već malo teže, jer smo se razišli u interesima, ukusima, namjerama… Za jedno takvo okupljanje je potrebno da Sacher i ja nađemo zajedničku inspiraciju, koja bi dovela do okupljanja ostalih i snimanja još jednog albuma za kojim bi slijedila turneja.

 

Radio Active: Koji su vaši naredni planovi, šta vaša publika možeočekivati u narednom periodu?

 

Darko Rundek: Rundek Cargo Trio završava novi album. Odsvirat cemo 3-4 pjesme sa njega uskoro u Zenici. Paralelno nastupam sa grupom Cul de Sac kao basist. To je osmeročlani free jazz eksperimentalni bend sa duhačima i vibrafonom, pjeva Andreja Kosavić koja to radi do jaja i nadam se da ćete i taj bend vidjeti uskoro kod vas.

 

Radio Active: Šta je to što vas smiruje, hrana,muzika, pisanje ili nešto sasvim drugo?

 

Darko Rundek: Smiruje me okretanje pažnje prema unutra, prizivanje i uzgajanje pozitivnih i suosjećajnih misli, vođenje ljubavi…kombinacija piva, kave i cigarete…

 

Radio Active: S obzirom na to da već dugi niz godina djelujete na muzičkoj sceni, da li se sjećate vašeg prvog koncerta, gdje ste nastupali kako je sve prošlo, kakve su bile reakcije publike?

 

Darko Rundek: Sjećam se. U zagrebačkom Lapidariju je to bilo. Publika je imala otvorena usta i razrogačene oči, pa onda smajl i na kraju su dugo pljeskali i vikali.

 

Radio Active: Kako je došlo do suradnje sa Antom Perkovićem i izdavanja knjige pod nazivom „Rundek, između – Knjiga o pjesmama“?

 

Darko Rundek: Bila je to inicijativa našeg diskografa Menarta. Proširili su svoju djelatost i na izdavanje knjiga pa su nakon nekoliko biografija svjetskih zvijezdaodlučili izdati i jednu domaće zvijezde. Ja sam se zajedno sa Antom potrudio da to i ne bude biografija u uobičajenom  smislu, a ipak zanimljivo štivo.

 

Radio Active: Šta znači Rundek između,da li ima neko skriveno značenje?

 

Darko Rundek: Pa ono što je bitno se nekako uvijek nalazi između. U ovom slučaju između Rundekovog javnog i privatnog lica, između riječi pjesama, između vremena. Ja sam zapravo zagovarao naslov Rundek između Emila i Predraga, ali nije prošlo.

 

Radio Active: Kad smo već kod skrivenih stvari, kako je došlo do tajnog rada na radiju i šta je tajni rad na radiju za vaspredstavljao?

 

Darko Rundek: Nije taj rad bio tajan, nego je po definiciji bio u sjeni. Radio-drama je daleko od masovne kulture i show businessa. Do tog je rada došlo sasvim prirodno, jer sam studirajući režiju nešto naučio o drami, a snimajući muziku o snimljenom zvuku. Na stranu to što me baratanje snimljenim zvukom skroz začaralo pa i dan danas mogu provesti sate i sate u studiju igrajući se s njim. Za mene je tih desetak godina koliko sam bio zaposlen u Dramskom programu Radio Zagreba bilo vrlo bogato jer sam imao za kolege majstore i prijatelje i radio emisije koje su, kao i njihove, radile na otvorenom i intimnom prostoru sugestije i ljepote koji samo radio u svojoj čistoj formi ima.

 

Radio Active: Da li je mladima danas teže nego prije, i da li imate neku poruku za njih?

 

Darko Rundek: Mladima je danas lakše jer ne moraju ići u vojsku. Poruka je, ne budite lijeni i ne dajte se kompjuterskim igricama i internet serijama nego se angažirajte u potrazi za novim oblicima proizvodnje i razmjene, odbacite novac i lošu hranu, mislite globalno, djelujte lokalno i u tom radu će biti smisla, drugarstva i radosti.

 

Radio Active: I za kraj, teško je odabrati, ali da li imate najdražu pjesmu koju uvijek izvodite na vašim koncertima i koja je to pjesma?

 

Darko Rundek: Bi mogo da mogu, to je ujedno nastavak odgovora na prethodno pitanje.

 

Medijski prokrovitelj koncerta je radio „Active“ Zenica.

Karte za koncert „Rundek Cargo Trio“ su u prodaji po cijeni od 15 KM, a od 1. decembra po cijeni od 20 KM.

Prodajna mjesta su:

- Bosansko narodno pozorište Zenica – 032 242 604

- Cafe Bar Bonaparte

- Karte također možete kupiti i kod članova grupe Bel Canto – kontakt telefon 060 311 8271 (https://www.facebook.com/ClapaBelCanto?fref=ts)

 

AUTOR: AJLA HERALIĆ/RADIOACTIVE


Rundek-fotka1

Povezani članci (by tag)