28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Novembar 2014 23:47

Vrijeme: Wedekind na bosanskom

Frank Wedekind – izabrane drame: Njemački Aristofan moderne na bosanskom jeziku - U povodu 150 godina rođenja jednog od najznačajnijih njemačkih dramatičara moderne, IK Vrijeme Zenica objavila je knjigu izabranih drama Franka Wedekinda. Knjigu: Frank Wedekind – izabrane drame priredio je prof. Vahidin Preljević i sadrži 6  najznačajniji Wedekindovih drama. Knjiga je objavljena u ediciji Svjetska književnost u okviru projekta Veliki datumi njemačke književnosti, koji IK Vrijeme realizira u saradnji sa Geothe Institutom iz Sarajeva.

 

Ovaj minhenski pisac, “njemački Aristofan moderne”, jednom je sebe opisao kao krotitelja životinja, koji vitla bičem nad krasnim i zlokobnim beštijama. U Wedekindu se na jedan osebujan način spajaju oštroumna satira i neoromantička imaginativnost, djelimično čak s natruhama mističkog. Jedan od razloga fascinantnosti njegova djela vjerovatno leži u činjenici da Wedekind i onda i danas razbija očekivanja čitateljstva i pozorišne publike, koji za vrijeme lektire ili teatarske izvedbe teško mogu stabilizirati neke uobičajene žanrovske moduse.

 

Predstavljanje knjige: Frank Wedekind – izabrane drame bit će upriličena u srijedu, 19. 11. 2014. godine u Geothe Institutu u Sarajevu u 19 h.

 

Muamer Spahić

 

gl. urednik IK Vrijeme Zenica

 

ScreenShot002tttrfd54