19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 15 Novembar 2014 13:57

Ibrahim Šehić

U rubrici „Mlade nade Zenice“ predstavljamo vam mladog karatistu iz Zenice, Ibrahima Šehića, dosadašnjeg člana karate kluba „Internacional“, koji je osnovan 2005.godine.

Karate klub „Internacional“ iz Zenice izdvaja se od drugih klubova, jer se bazira na radu sa djecom koja praktikuju vrhunski karate, kažu u KK „Internacional“.  Nešto više o razvojnom putu, uspjesima, karijeri Ibrahima Šehića, kazat ćemo, ukratko, u narednim redovima. Ibrahim Šehić, rođen je 04.01.2001. godine u Vranduku kod Zenice. Vrlodobar je učenik je 8.razreda osnovne škole „Mak Dizdar“ u Zenici. U Zenici živi od 2003.godine.

 

Karate je počeo trenirati 2007. godine i prvi trener bio mu je Mario Zakić. U proteklim godinama još su ga trenirali Selver Keleštura i Arnel Kalušić. Za mišljenje o Ibrahimu Šehiću obratili smo se i jednom od njegovih trenera, Arnelu Kalušiću, bivšem svjetskom prvaku i najtrofejnijem bh karatisti-osvajaču više medalja sa svjetskih, evropskih i balkanskih prvenstava u karateu, koji nam je rekao da je „mladi Šehić veoma talentovan i da je pred njim velika karijera. Potrebno je samo da redovno trenira, sluša upute trenera i rezultati će doći“.

 

Ibrahim je učestvovao na mnogim takmičenjima u katama, pojedinačno i ekipno, te je postigao odlične rezultate. U dosadašnjoj karijeri osvojio je 20 zlatnih, 13 srebrnih i 10 bronzanih medalja u pojedinačnoj konkurenciji, te 16 zlatnih i 1 srebrnu u ekipnoj konkurenciji. Prošao je od disciplina u katama od A1 do A5, a počeo je i sa treniranjem borbi.

U najveće uspjehe ubraja da je prvak BiH u katama za 2014.godinu u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji (kata tim). Nakon osvajanja srebrne medalje na prvenstvu BiH u 2013.godini, ušao je u državnu reprezentaciju BiH i učestvovao je na Balkanskom prvenstvu u Kragujecvu, gdje su postigli zavidne rezultate. Od postavljenih ciljeva Ibrahim nam redom nabraja: 1.mjesto na Balkanu, Mediteranu, Evropi, te na Olimpijadi, ako karate postane olimpijski sport. Njegov KK Internacional trebao je ići 2014.godine na Balkanijadu u Istanbul (Turska), ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu išli na ovo prvenstvo. Ibrahimovi roditelji,  Sejid i Amira Šehić, rekoše na kraju, da su do sada izdvojili dosta finansijskih sredstava za kupovinu opreme za takmičenja (kimono, pojasevi, rukavice, štitnici...) za svog Ibrahima, ali ne žale, jer njihov sin vrijedno trenira, dobro uči u školi, mektebu i dobro ih sluša.


KLIKNI OVDJE da vidiš foto GALERIJU


 

 

E.Imamović za Zenicablog