29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 10 Novembar 2014 14:56

Nova nagrada Abidu Jariću

Zenički književnik Abid Jarić dobitnik je nagrade "Srebreni Albatros" na Međunarodnom konkursu za kratku priču kojeg organizira Umjetničko udruženje "Milutin Alempijević"  iz Frankfurta na Majni.

 

Žiri kojim je predsjedavao Vuk Krnjević, recentni pisac, esejist i književni kritičar, Jarićevoj priči "Grad" dodijelio je drugu nagradu i Srebrenog albatrosa. Priča će biti prevedena na njemački jezik i štampat će se u Zborniku koji će čitalačkoj publici biti dostupan početkom iduće godine.

 

Ovo je drugi put da Abid Jarić biva nagrađivan na ovom književnom natječaju koji se po broju prijava ubraja među najjače u Evropi. Jarićeva priča "Čizme broj 47" je 2012. dobila treću nagradu i "Bronzanog albatrosa", a na tom konkursu učestvovalo je više od 480 autora iz zemalja regiona, te Njemačke, Austrije, Holandije, Švedske, Grčke, Rumunije, Amerike, Novog Zelanda i Kine.

 

Podsjetimo, Jarić je ove godine bio pobjednik na Konkursu za kratku novinsku priču koju organizira "Naša riječ" Zenica, dobitnik je prve pohvale za kratku prozu na konkursu "Moravske tajne" u Ćupriji (Srbija), a sa pričom "Očeva smrt" ušao je u najuži izbor za nagrade na WHF u Širokom Brijegu.