19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Novembar 2014 11:37

Jašareviću nagrada Mali princ

Dodjelom nagrade Mali princ, glavne nagrade Međunarodnog dječjeg festivala Vezeni most književniku Adnadinu Jašareviću iz Zenice za najbolju dječju knjigu objavljenu u 2013. godini u regionu (BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora) u Tuzli je završeno njegovo ovogodišnje, jedanaesto po redu, izdanje. Jašareviću je nagrada dodijeljena za knjigu "Tamoiza", a književnik Alija H. Dubočanin ovogodišnji je dobitnik nagrade Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječje literature u BiH.

 

Također, uručene su i nagrade za nominaciju piscima Jašareviću i Ranku Pavloviću (BiH), Blagi Žurić i Dragomiru Ćulafiću (Crna Gora), Nadi Mihaljević i Sanji Polak (Hrvatska), Dejanu Aleksiću i Dušanu Pop Đurđevu (Srbija).

 

Selektori, ujedno i članovi žirija, za najbolju dječju knjigu u regionu bili su Ibrahim Kajan (BiH), Dubravka Težak (Hrvatska), Slavica Jovanović (Srbija) i Svetlana Kalezić-Radonjić (Crna Gora), koji su predložili po dva djela, a peti član žirija bila je Azra Softić (BiH).

 

Tijekom dvodnevnog trajanja Festivala Vezeni most održan je niz zanimljivih programa, među kojima i izložba ilustracija gosta ilustratora Dobroslava Boba Živkovića iz Beograda, koji je održao i umjetničku radionicu s likovnim talentima, zatim brojni susreti pisaca s čitateljima biblioteka u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, kao i umjetničke radionice pod nazivom "Kreativni maraton", zatim koncert "Raspjevani knjigometar" Harisa Abdagića, tradicionalna šetnja maski i kostima "Uzavrele ulice", a od direktora Festivala književnika Šime Ešića, saznat ćemo da je na ovogodišnji natječaj za najbolje literarne radove osnovaca iz regiona o temi "Šta priroda od nas traži - pitaj, pa nam kaži" pristiglo hiljadu radova.

 

Ono što će se posebno pamtiti a vezano je za ovaj kulturni praznik literature za djecu, to je da je premijerno izvedena himna Festivala "Vezeni most" za koju je muziku i aranžman prema istoimenoj pjesmi poznate bh. književnice Nasihe Kapidžić-Hadžić (Banja Luka, 1932. - Sarajevo, 1995.) uradio Haris Abdagić. Izveo ju je dječji hor OŠ Sjenjak Tuzla, a završava stihom: "Kada nam dođeš u grad od lišća / da budeš najdraži gost, / preći ćeš i ti korakom lakim / vezeni vitki most."    

 

Međunarodni dječji festival Vezeni most 2014. organizirali su Društvo prijatelja knjige Mali princ iz Tuzle i tuzlanska IK Bosanska riječ.