19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Oktobar 2014 03:35

Saopćenje UO PK ZDK

Upravni odbor Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona na svojoj vanrednoj sjednici održanoj 23.10.2014.godine razmatrao je aktuelnu problematiku provođenja izbora za organe Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH za mandatni period 2014. – 2018. godina koja je eskalirala u mjesecu oktobru ove godine.


Tom prilikom je konstatovano da su Organi Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH u prvom redu Komisija za provođenje izbora i Predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH Avdo Rapa svjesno i na bezobziran način svojim djelovanjem povrijedili odredbe članova 7. i 12. Zakona o Privrednim komorama u Federaciji BiH i člana 26. Statuta Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, na način da su potpuno ignorisali i zanemarili izbor predstavnika Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona u Skupštinu Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH koji je izvršen od strane Skupštine Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona tajnim glasanjem između više kandidata.


Ovakvim nezakonitim i nestatutarnim postupanjem gore navedeni Organi Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH grubo su povrijedili prava ne samo ove Komore nego i svih drugih Kantonalnih Privrednih komora Federacije BiH i njihovih članova, jer su one eksplicitno po Statutu izborna baza za izbor članova Skupštine Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH. Aktivnostima Organa Privredne /Gospodarske komore Federacije BiH već je izvršen nezakonit izbor članova Skupštine Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH prijeteći da se nastavi nezakonitim izborom Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Predsjednika i Dopredsjednika Privredne /Gospodarske komore Federacije BiH.


Napominjemo da su legalno izabrani predstavnici Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona u Skupštinu Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH predstavnici slijedećih kompanija: Natron Hayat Maglaj, IGM Visoko, Prevent BH Visoko, Brovis Visoko i Elektrodistribucija Zenica, da su reprezentativni predstavnici svojih privrednih grana, dugogodišnji uspješni privrednici i menadžeri koji kompetentno mogu uspješno zastupati interese privrednog sektora Zeničko-dobojskog kantona, koji je ekonomska kičma Federacije BiH i BiH i sigurno mogu doprinijeti uspješnom rješavanju pitana iz nadležnosti Skupštine Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH. Obzirom da je Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona obaviještena da se priprema nastavak nelegalne sjednice Skupštine Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH na kojoj će se nastaviti sa nezakonitim djelovanjem Upravni odbor Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona je zaključio da se protiv svih aktera iz Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH koji su svjesno i namjerno i pored niza jasnih i pismenih upozorenja doprinijeli nezakonitom predlaganju i izboru Organa Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH upute krivične prijave, jer su svojim djelovanjem već nanijeli nesagledivu štetu pravima Kantonalnih Privrednih komora i njihovih članova, i ukupnom Komorskom sistemu Federacije BiH, kao dijelu ukupne privredne infrastrukture zadužene za legitimno predstavljanje i zaštitu interesa privrednika naročito proizvodnih pred Organima Vlasti. 

Povezani članci (by tag)