19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 23 Oktobar 2014 00:04

Gorivo jeftinije 5 feninga

Iako je cijena nafte u posljednja tri mjeseca pala sa 104 na 86 dolara za barel, većina bosanskohercegovačkih snabdjevača nije mijenjala svoj maloprodajni cjenovnik. Tek u petak počeli su pristizati zahtjevi distributera za smanjenje cijena goriva za pet feninga. Šefica Odjela za analizu, cijene i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine Federacije BiH Lela Glibo potvrdila je da su u ovo ministarstvo početkom sedmice počeli pristizati zahtjevi dobavljača te da će do kraja sedmice doći do pada cijena dizelskih i benzinskih goriva.

 

- S većeg broja benzinskih stanica u FBiH pristižu zahtjevi za smanjenje cijene oba goriva za pet feninga. Nove zahtjeve primamo svakodnevno - kazala je Glibo. Spuštanje cijena za pet feninga u odnosu na trend pada sa 104 na 86 dolara je neznatan, ali, kako kaže Glibo, oni na to ne mogu utjecati. 

 

- Formiranje cijena u maloprodaji je slobodno. Mi reagiramo jedino u slučajevima enormno visokih cijena. Prema nekoj logici, nakon potrošnje zaliha i svakom kupovinom novih, cijene bi trebale padati - objašnjava ona. Na prostoru FBiH cijene goriva u maloprodaji su različite upravo zbog slobode formiranja vlastitog cjenovnika.