23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Oktobar 2014 20:38

KUD Gradina Gradišće:40 godina

Ovih dana Kulturno-umjetničko društvo Gradina iz Gradišća obilježava veliki jubilej – 40 godina rada i postojanja Društva. Gradina je osnovana 27. septembra 1974. godine te je jedno od najstarijih Kulturno-umjetničkih društava na području Zenice. Kroz ovih četrdeset godina zabilježeni su brojni nastupi, gostovanja, osvojene nagrade i priznanja.

 

U okviru ovog jubileja organizirane su brojne manifestacije i dešavanja.Tako su 26. i 27. septembra u Gradišću održana dva cjelovečernja koncerta na kome je  izveden bogat kulturno-umjetnički program koji je oslikao rad u proteklih četrdeset godina. Među gostima su bili predstavnici zeničkih kulturno-umjetničkih društava, ministar za obrazovanje nauku kulturu i sport Ze-Do kantona Mirko Trifunović, predsjedavajući Skupštine Ze-Do kantona Sretko Radišić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća općine Zenica Zdenko Kolak, gosti iz pobratiskog sela Halilbeyli iz Turske, te brojne druge ličnosti iz kulturnog, političkog i društvenog života Zenice. 

 

Inače, Kulturno-umjetničko društvo „Gradina“ broji oko 100 članova podijeljenih u nekoliko sekcija kao što su folklorna, dramska, recitatorska, muzičko-vokalna, a u Gradini su posebno ponosni na svoju muzejsku sekciju koja je i najstarija te je počela sa radom 1965. godine. U Zavičajnoj muzejskoj zbirci koja broji nekoliko hiljada eksponata čuvaju se vrijedni i rijetki artefakti i predmeti stari više hiljada godina koji oslikavaju bogatu prošlost Gradišća, Zenice ali i Bosne i Hercegovine. Treba istaći da je danas najaktivnija folklorna sekcija čiji članovi redovno nastupaju kako u Zenici, tako i diljem Bosne i Hercegovine ali i inostranstva. 

 

Kao naredna aktivnost u okviru manifestacije obilježavanja 40 godina Društva planirano je izdavanje monografije koja će svjedočiti o brojnim uspjesima Gradine od osnivanja do danas.

10727170 545541845591696 557862178 o