29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Oktobar 2014 03:17

Još jedna zenička inovacija

Grupa stručnjaka okupljena oko zeničke firme "Bosio" projektirala je i izgradila sušač galvanskog mulja, uređaj koji na balkanskim prostorima može efikasno riješiti problem skladištenja niza otpadnih materijala. Galvanski mulj spada u kategoriju otpada koji se zbrinjava na poseban način. U njemu ima oko 70 posto vode. - Cijena zbrinjavanja po jednom kilogramu je veoma visoka, a de fakto se plaća zbrinjavanje 70 posto vlage.

 

Danas se koriste različite metode sušenja mulja, elektro, plin, na paru i sve one imaju svoje nedostatke u smislu negativnog utjecaja na okoliš i slabe energijske efikasnosti. Naša ideja je bila da se na principima toplotne pumpe izgradi sušač. Ideja da se za uloženi jedan kilovat dobije tri kilovata pokazala se veoma efikasnom - kaže profesor Jusuf Duraković, direktor i vlasnik zeničke kompanije. Tako je prvi put na balkanskim prostorima napravljena sušara za galvanski mulj koja nema dimnjaka, nema grijača, nego pomoću kompresora, kondenzatora i isparivača odstranjuje vlagu iz sirovine.  

 

- Dobili smo uređaj ekološki prihvatljiv i energetski učinkovit. Urađene su prve probe i rezultati su izuzetno ohrabrujući. S obzirom na to da se radi o tonama otpada na dan, a cijena je visoka, možete samo zamisliti kako uređaj koji štedi 70 posto sredstava može brzo da se otplati. Projekt je naša kompanija finansirala u potpunosti, a kupac iz Hrvatske, firma DIV iz Knina, za nekoliko dana treba preuzeti prvi sušač - kaže Duraković. Komponente za sušač su uglavnom nabavljene u BiH i Srbiji, a iako je sušač prvenstveno namijenjen da odstranjuje vlagu iz galvanskog mulja, Duraković kaže da se može uspješno koristiti i za sušenje peleta, veša, voća, žitarica i drugih proizvoda. U projekt su bili uključeni, uz Durakovića, profesor Nagib Neimarlija s Mašinskog fakulteta u Zenici te Suvad Patković. 

 

- Postoji veliki interes i u BiH za ovakvom opremom kod svih koji imaju potrebu da ekološki prihvatljivo, ekonomski opravdano i energetski učinkovito zbrinjavaju otpad. Osim toga, ukazat će se potreba da se rješenje primijeni i u drugim granama industrije - kaže Duraković, naglašavajući da su sve dosadašnje inovacije ove firme bile rezultat domaće pameti i naučnog pristupa rješavanju problema.