28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Oktobar 2014 03:04

Sve više automobila na plin

Popularnost tečnog naftnog gasa (LGP) ili auto-plina je u porastu zbog sve većeg broja evropskih potrošača koji kupuju automobile na plin, javlja Anadolu Agency (AA). Prema podacima Svjetske LPG asocijacije, ukupan broj automobila na plinski pogon u Evropi tokom 2012. godine iznosio je 494.000. Asocijacija je predvidjela kako će se do kraja 2013. godine ovaj broj povećati za oko pola miliona.


U istraživanju predviđa se porast upotrebe automobila na plin iz dva razloga. Prvi leži u činjenici da je LPG izvor energije koji sadrži veću kaloričnu vrijednost po jedinici u odnosu na polovna goriva kao što su benzin i dizel. To znači da LPG pruža veću energetsku vrijednost, a prema nekim analizama može biti i pet puta efikasniji u odnosu na tradicionalna goriva. Drugi razlog pokazuje da sagorijevanje LPG-a emitira 33 posto manje CO2 od ugljena i 15 posto manje nego lož ulje, a ovaj podatak potvrdila je i Agencija za zaštitu životne sredine i upravljanja energijom. Prema informacijama nekih stručnjaka, ljudi su zadovoljni upotrebom LPG-a.

 

“LPG je poželjno gorivo ne samo iz razloga pristupačnosti cijene već zbog činjenice da je dobar za zaštitu i očuvanje životne sredine. Danas Rusija, Kina i američke zemlje koriste prirodni plin. Turske općine kao što su Istanbul i Ankara već rade na tome da cijeli gradski saobraćaj radi na principu plina. I zemlje u razvoju, također, sve više koriste LPG”, kazao je predsjednik turske LGP komore pri Komisiji mehaničkih inženjera.  Prema procjenama, Evropa godišnje potroši više od 30 miliona tona LPG-a, dok sa druge strane skoro isto toliko proizvede. Ovakav način rada pomaže energetsku nezavisnost Evrope.