28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Oktobar 2014 22:29

Energetska efikasnost na ZEPS-u

Na zeničkom sajmištu, u okviru generalnog bh. sajma ZEPS 2014. i međunarodnog sajma metala Intermetal, održana je treća konferencija “Energetske efikasnosti i obnovljivi izvori energije”. 

 

U prisustvu velikog broja učesnika konferencije, koja se održava pod pokroviteljstvom Federalno ministarstva prostornog uređenja, razgovarano je o finansiranju i implementaciji projekata energetske efikasnosti, te poboljšanju energetske efikasnosti u javnim ne stambenim objetima u Federaciji BiH i zakonskim obavezama u ovoj oblasti. 

 

Na konferenciji su prezentirani neki od primjera dobre prakse, kroz realizirane aktivnosti toplotne sanacije školskih objekata na području Srebrenika, zatim Javnih ustanova u Mostaru i Bosanskoj Krupi, te utopljavanje Hrvatske bolnice u Novoj Biloj kod Viteza. 

 

Brojni su gradovi u Federaciji BiH koji su organizirano pokrenuli projekte iz oblasti energetske efikasnosti i okrenuli se korištenju obnovljivih izvora energije. U Zenici se, pod pokroviteljestvom općine i uz podršku Njemačkog društva za tehničku pomoć i međunarodnu saradnju GIZ, istovremeno održavaju „Energetski dani Zenica 2014.“, koji su jedan od značajnih projekata definisanih SEAP-om. 

 

Općina Zenica je među prvima u Federaciji pristupila evropskoj inicijativi, koja ima za cilj da ostvari viziju Zenice kao energetski efikasnog grada.