29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Oktobar 2014 15:27

Balkanski rekvijem: petak u BNP

Povodom obilježavanja 65. pozorišne i koncertne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je održana konferencija za medije kojom je najavljena prva ovosezonska premijera. Riječ je o predstavi „Balkasnski rekvijem“, koju je prema drami Doruntine Baša, autorica sa Kosova, te tekstovima bosanskohercegovačkih autora Kino-oko Almira Imšireviča i Lica Almira Bašovića režirao beogradski reditelj Stevan Bodroža. 


Ovaj internacionalni projekat nastao je u korpodukciji bosanskohercegovačkih i austrijskih partnera - Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Wien kultur (Beč), Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Hundsturm Theater, BMUKK, te Trembles Verein fur freies Theater iz Beča. 

Kako je na konferenciji za štampu istakao direktor BNP-a, Hazim Begagić, ovaj projekat u kome su uključeni autori iz izvođači iz cijele Evrope, veoma je značajan za zeničko pozorište, te je prvi međunarodni projekat ove vrste u kome je BNP ravnopravan partner,  a u kome se tekstovi balkanskih autora igraju na njemačkom jeziku sa glumcima iz Austrije, Švicarske i Srbije. 


Uloge u predstavi tumače Ana Stefanović - Bilić, Jens Ole Schmieder, Sylvia Heider i Jan Hutter. Ostatak autorskog tima čine redom saradnici iz BiH - Sanja Burić radila je scenski pokret, scenografiju  potpisuje Vedran Hrustanović, idejno rješenje za kostime povjereno je Lejli Hodžić, dok je dramaturginja Asja Krsmanović. 


Stevan Bodroža, koji je već sarađivao sa BNP-om u protekloj sezoni režirajući predstavu „Mousefuckers“, istakao je da je za njega bio veliki izazov, ali i zadovoljstvo raditi sa ovom autorskom i izvođačkom ekipom na projektu , te da je tokom cijelog procesa vladala dobra atmosfera, zahvaljujući profesionalizmu i posvećenosti zaposlenika zeničkog teatra. Tematika predstave je vrlo kopleksna i govori o svim posljedicama rata, ispričanih iz uglova žrtve čije posmrtne ostatke nikada nisu pronašli, njegovih najbližih koji nemaju nikakvih saznanja o najbližima koje su izgubili tokom rata, te samog zločinca, koji možda živi upravo do naših vrata. 


Glumcima je bio veliki izazov raditi na ovakvom projektu, uhvatiti se u koštac sa temom, koja je, nažalost i dalje veoma aktuelna, ne samo na Balkanu, već i cijelom svijetu, te pokušati sebi pobliže predočiti sliku svega što se dešavalo na našim prostorima minulih decenija.  Istakli su da im je bilo veliko zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi i da su u BNP-u naišli na odličnu radnu atmosferu. 


Premijera predstave će biti upriličena u petak, 3. oktobra u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, čime će i biti otovren 54. Internacionalni teatarski festival MESS. Reprizna izvedba je već u nedjelju, 5. oktobra, dok je sarajevska premijera predstave u utorak, 7. okotobra u Centru za mlade Grbavica u okviru MESS-a. 


Bečka publika će imati priliku premijerno pogledati predstavu krajem novembra, a iz direkcije BNP-a najavljena je i izvedba "Balkanskog rekvijema" u sklopu 14. Festivala bh. drame, kojom će se i zvanično otvoriti ovaj Festival, 9. maja iduće godine. 

Na održanoj konfernciji također su najavljene i ostale aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta, premijerna izvedba predstave "Aladin i čarobna lampa" u režiji Aleksandra Pejakovića,  17. oktobra, učeše na Jokaim Interfestu u Kragujevcu sa predstavom "Majstor", te gostovanje predstave "Pozdravi nekog" na Internacionalnom festivalu MESS, kao nagradno gostovanje za osvojeni Grand Prix na ovogodišnjem Juventa festu. 


 najava balkanski rekv

 

Bosansko narodno pozorište Zenica&

Wien Kultur, BMUKK, I Trembles Verein für freies TheaterHundsturm &

54.  Internacionalni teatarski festival MESS

 

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

 

Almir Imširević & Doruntina Basha & Almir Bašović

BALKANSKI REKVIJEM *

(Praizvedba)

Prijevodi na njemački jezik: Kino-oko Almira Imširevića Ana Stefanović-Bilić; Prst Doruntine Basha – Zuzana Finger; Lica Almira Bašovića – Naser Šečerović

 

Režija i adaptacija: STEVAN BODROŽA

Dramaturgija: ASJA KRSMANOVIĆ

Scenografija: VEDRAN HRUSTANOVIĆ

Kostimografija: LEJLA HODŽIĆ

Scenski pokret: SANJA BURIĆ

Izbor muzike: STEVAN BODROŽA

Producenti: HAZIM BEGAGIĆ, JASCHKA LAEMMERT, ANA STEFANOVIĆ-BILIĆ, WOLFGANG SCHLAG, DINO MUSTAFIĆ

Izvršna producentica: SANDRA IKANOVIĆ

Inspicijentica: BORKA JOKANOVIĆ

 

PODJELA ULOGA

U dramskom tekstu Kino-oko Almira Imširevića

N.N.: JAN HUTTER

U dramskom tekstu Prst  Doruntine Basha

Zoja: SYLVIA HAIDER

Škurta: ANA STEFANOVIĆ-BILIĆ

U dramskom tekstu Lica Almira Bašovića

Glumackojiigraubicu: JENS OLLE SCHMIEDER

U ostalim ulogama

Supruga/ Die Ehefrau: SYLVIA HEIDER

Sin/ Der Sohn: JAN HUTTER

Kćerka/ Die Tochter: ANA STEFANOVIĆ-BILIĆ

 

PREMIJERNE IZVEDBE:

ZENICA 3.10.2014., SARAJEVO 7.10.2014., BEČ /WIEN (AUSTRIA) 29.11.2014.

Premijerne izvedbe u Zenici i Sarajevu uvrštene su u program 54.  Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstava se u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica izvodi kao kamerna postavka na zadnjem dijelu Velike scene, tzv. hinterbini, gdje su pripremljeni i uređeni prostor za igru i prostor za publiku kapaciteta 80 gledalaca. Premijerna izvedba u Sarajevu izvodi se na na sceni Javne ustanove Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a premijerna izvedba u Beču na sceni teatra Hundsturm.

Predstava se izvodi na njemačkom jeziku.

Trajanje predstave : 105 minuta

 

* Dramski tekst Balkanski rekvijem nastao je objedinjavanjem dramskih tekstova Kino-oko Almira Imširevića, Prst Doruntine Basha i Lica Almira Bašovića uz neophodne dramaturške intervencije i adaptaciju koje su uradili Asja Krsmanović i Stevan Bodroža.