29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Septembar 2014 15:14

Gradnja Zeničke zaobilaznice

Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić uručio je danas direktoru kompanije  „Hering" d.d. Široki Brijeg Ladislavu Bevandi i direktoru „Divela" d.o.o. Sarajevo Elvedinu Voloderu ugovor za izgradnju i nadzor nad izgradnjom dionice Zenice jug – Zenica sjever. 

 

Simboličnom primopredajom ugovora na gradilištu dionice autoceste Zenica jug – Zenica sjever je i ozvaničen  početak izgradnje Zeničke zaobilaznice. 

 

- Otvaramo novo gradilište za novi investicioni ciklus. Dionicom Zenica jug – Zenica sjever nastavljamo izgradnju prema sjeveru naše zemlje. Godina 2014. je godina otvaranja i puštanja u promet obećanih 102 kilometra autoceste. Novi cilj Uprave našeg preduzeća je izgradnje dodatnih 80 kilometara autoceste u Federaciji BiH - izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić. Izvođač radova na ovoj dionici, direktor "Heringa" Vladislav Bevanda je istakao da su najznačajniji objekti na ovoj dionici most dug 600m i vijadukt dužine 400m. U toku izgradnje bit će angažavono više od 200 radnika, a očetkom sljedeće godine slijedi nastavak izgradnje autoceste do Donje Gračanice. Za završetak Zeničke zaobilaznice završen je otkup zemljišta, kao i procedura obezbjeđenja sredstava za izgradnju. Ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi je istakao da saradnja BiH i Kuvajta je i do sada bila dobra, a  ovim projektom se želi unaprijediti saradnja dvije zemlje  u oblasti izgradnje cesta. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je naglasio da koliko je bitno da se nastavlja investicioni ciklus izgradnje autoceste, isto toliko je važno i da posao na izgradnji autocesta dobijaju kompanije iz BiH. 

 

Zvaničnom početku radova na Zeničkoj zaobilaznici,  uz premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ambasadora Kuvajta u BiH Nassera Ridena Thamera Almotairija, prisustvovali su i drugi gosti. Rok izgradnje je 30 mjeseci, a  najznačajniji su objekti vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče.  Izgradnja navedene dionice će se finansirati iz sredstava osiguranih od  Kuvajstkog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED).