28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 28 Septembar 2014 00:01

Jesu li rudari morali poginuti

Najalarmantniji aspekat ovog izvještaja po meni je činjenica da su najveći prekršitelji procesa javnih nabavki upravo i najveće institucije javnog sektora, rekao je David Barth, direktor misije USAID-a u BiH na promociji publikacije Pet priča o korupciji u BiH


- Publikacija koju danas najavljujemo pomoći će građanima BiH da razumiju da imaju pravo znati sve o rasprostranjenosti i pogubnom uticaju koji korupcija ima na svaki aspekt njihovog života. Želio bih da čestitam i pohvalim hrabrost i marljivost autora: novinara, aktivista, istraživača i drugih koji su uložili veliki trud da bi ovih “Pet priča o korupciji” ugledalo svjetlost dana. 

 

 

Čitajući ovu publikaciju, možete vidjeti različite načine korupcije koje građani često uzimaju zdravo za gotovo – ali i to koliko ti građani gube ignorišući korupciju. Korupcija pogoduje nekolicini ljudi, a na račun šire javnosti. Ova knjiga ukazuje upravo na te ljude. Ona potvrđuje ne samo da bilo ko može postati žrtvom korupcije, nego i da vjerovatno već jeste. Stoga svaki građanin treba pažljivo pročitati ovu knjigu.  

 

Najalarmantniji aspekat ovog izvještaja po meni je činjenica da su najveći prekršitelji procesa javnih nabavki upravo i najveće institucije javnog sektora. One dodjeljuju unosne ugovore neodgovarajućim firmama, što predstavlja zloupotrebu javnih fondova i stvara nepovjerenje javnosti. A to rade bez ikakvih reperkusija.  

 

Neću imenovati sve ove institucije, jer su jasno navedene u ovoj knjizi. Spomenut  ću  primjerice Elektroprivredu BiH, koju je izvještaj stavio na vrh liste javnih preduzeća sa najviše sudskih rješenja donesenih protiv te kompanije. To je nečuveno!

 

Uz to, Elektoprivreda BiH je i vlasnik Rudnika uglja Zenica, u kojem je nedavno petoro rudara izgubilo život. Pitanja koja svaki građanin BiH treba postaviti su: da li su sporne nabavke u ovoj kompaniji mogle smanjiti nivo sigurnosti u rudniku? Odnosno, da li je tragedija mogla biti spriječena da su procedure javnih nabavki bile legalne?

 

Znamo da su, na godišnjem nivou, javne nabavke u BiH vrijedne četiri milijarde KM, a da se procjenjuje kako oko 700 miliona KM od tog iznosa ode na korupciju. Zar ne bi pravosudni sektor trebao ovo uočiti i krivično goniti te kriminalce?  

 

Ova knjiga također dovodi u direktnu vezu prisutni problem nezaposlenosti i korupcije u procesu privatizacije. Javna preduzeća su prodata u bescijenje, a kupci nisu ispunili svoje ugovorne obaveze. 

 

Rastužuje me i kad pomislim da su izgubljena radna mjesta, štete na kućama zbog poplava i klizišta, te izgubljeni životi rudara mogli biti umanjeni odgovornim upravljanjem javnim fondovima, pri čemu pravosudne institucije nisu intervenisale u interesu javnosti. 

 

Rekao sam ranije, a ponavljam i danas: Američka vlada će podržati i stati uz sve koji izaberu da prijavljuju, prate i podnose krivične prijave protiv korumpiranih dužnosnika. 

 

Ponosan sam što sam ovdje, što služim i svojoj i vašoj zemlji u duhu istinskog partnerstva i dugogodišnjeg prijateljstva. Hvala vam.

 

(zurnal.info)