19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Septembar 2014 16:11

Kraljica vešmašina u Bugojnu

Nakon uspjeha postignutog na nedavno završenom Internacionalnom festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventa Fest, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica učestvuje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu. U sklopu ovog Festivala, bit će izvedena predstava "Kraljica Vešmašina" koju je prema tekstu Anice Tomić režirala zagrebačka rediteljica Jelena Kovačić.  Uloge u ovoj lutkarsko- igranoj predstavi za djecu tumače Miroljub Mijatović, Selma Mehanović, Anđela Ilić i Nusmir Muharemović. 

 

Priča o Kraljici Vešmašini  i njenom Kraljevstvu, neobična je verzija Romea i Julije sa sretnim završetkom. Anica Tomić izmaštala ju je za svog brata, tada četverogodišnjaka, a onda ju je odlučila zapisati kako bi je kazalište moglo pričati drugim djevojčicama i dječacima. Iza vrata vesele kupaonice nalazi se jedno sasvim čudnovato Kraljevstvo, u kojem kraljuje Vešasto Visočanstvo, a iz ladica ispadaju Čarapinci i Potkušuljci.

 

Predstava će u sklopu Susreta pozorišta/kazališta lutaka biti izvedena u četvrtak, 25. septembra u Centru za kulturu Bugojno sa početkom u 16 sati.