29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Septembar 2014 05:59

Salčinovićev burek za Ginisa

Burek sa mesom, a ne onakav kakav prave Turci, napravile su kuharice Nacionalnog restorana "Salčinović" iz Zenice. Uz mnogo napora, noćnog rada, te problema sa pećima u kojima su se pravile pite, više stotina Turaka uživalo je u finalnom produktu vrijednih kuharica Samire, Safire, Duške i Samre.

"Na poziv predsjednika opštine Uskudar, Hilmija Turkmena, i u saradnji sa Asocijacijom Mostovi prijateljstva BiH, stvorila se ideja da pravimo najveći zvrk na svijetu. Ponosan sam na naše kuharice koje su odradile vrhunski posao za 36 sati", kazao je Nasir Salčinović, prvi čovjek restorana "Salčinović". Kuharica Samira Hrustić je kazala kako je nakon mukotrpnog rada i truda, ali uz puno volje i ljubavi pita završena. Želja im je bila predstaviti firmu "Salčinović" u najljepšem svjetlu te su sretne što je sve uspješno završeno. Pitu u zvrk slagala je Erna Doglod, članica Asocijacije Mostovi prijateljstva i budući student Građevinskog fakulteta. Ona je kazala kako se pita slagala više sati te da je najbitnije od svega konačni rezultat.

 

Bosna i Hercegovina bila je jedina inostrana država učesnica Katibim festivala, a predstavila se sa već pomenutim burekom, dok su članovi KUD "Plamen" iz Zenice predstavili kulturu, muziku i bosansku nošnju. Burek je u konačnici težio oko 500 kilograma, a prvi komad je odsjekao načelnik Uskudara Hilmi Turkmen. Predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva, Jasmin Imamović, Turkmenu je predao Povelju prijateljstva te se zahvalio na gostoprimstvu. Burek je složen u veliku tepsiju prečnika pet metara, a nakon što je pečen, u njegovom degustiranju uživao je veliki broj posjetitelja. 

 

- Mi smo se na ovaj način željeli odužiti građanima Istanbula za svu pomoć koju su pružali Bosancima i Hercegovcima tokom rata, ali i nedavno ugroženom stanovništvu u katastrofalnoj poplavi, a posebno načelniku Uskudara Turkmenu. On je tokom minulog Ramazana za najugroženije stanovništvo u poplavama donirao tri hiljade iftara, a  imamo i njegovo obećanje da će Općini Zenica uskoro Općina Uskuidar donirati jedno ambulantno vozilo te  izgraditi Turski park prijateljstva – kaže Nasir Salčinović.

 

2014-09-23

 

INFO/FOTO E. MEHIĆ/KLIX