29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 20 Septembar 2014 15:04

Padu prethodilo naguravanje ?!

Prvi časovi u prvoj smjeni u Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici jučer su održavani u potpunoj tišini. Razred Haruna Mujkića (11), učenika petog razreda koji je prekjučer smrtno stradao nakon koškanja i pada u učionici, nije bio u školi, a kabinet broj 12 bio je prazan i zaključan.

U ostalim učionicama nastava, ali i muk. U školi u kojoj nastavu pohađa nekoliko desetina razreda jučer nije bilo graje, trke, galame...

Najbolji drugovi

Prema onome što su ispričali učenici, do prepirke je došlo između dva najbolja školska druga i prijatelja van škole, stradalog Haruna i K. Č., zbog navodno popijenog tuđeg soka. U svađi koja je uslijedila došlo je do sukoba i Harunovog kobnog pada.

Je li, prije nego što je pao i udario o klupu, a potom o pod, Harun od K. Č. primio udarac, u interesu istrage jučer niko nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti.

Od osoba bliskih istrazi saznajemo da je dječak K. Č. jučer u pratnji psihologa i roditelja saslušan u Tužilaštvu ZDK. Prema postojećim zakonima, dječak tog uzrasta ne može, ali njegovi roditelji mogu biti krivično odgovorni. Hoće li Tužilaštvo na osnovu iskaza i nalaza obdukcije provoditi dalje mjere, pokazat će naredni dani.

Cvijeće i svijeće

Obdukcija, koju je u Kantonalnoj bolnici Zenica pod nadzorom tužiteljice Jelene Bošnjak obavio sudski patolog dr. Vedo Tuco, potvrdila je da su smrt dječaka uzrokovali udarac i povređivanje, a onda i krvarenje moždanih ovojnica i tkiva. Smrt je bila trenutna.

U holu škole koju je Harun pohađao jučer su se učenici upisivali u knjigu žalosti. Tu smo zatekli Zerinu Hasagić i Zerinu Mašović (9-a), Lamiju Duraković (8-a) i Ajsel Haseljić (9-c). Na stolu cvijeće, svijeće i fotografija poginulog dječaka...

Dženaza i ukop Haruna Mujkića bit će obavljeni danas na Gradskom groblju Prašnice.
Učenici i profesori škole okupit će se u 12.30 sati te zajedno krenuti na dječakov posljednji ispraćaj.

Pomoć psihologa

Prve učenike jučer su pred školom dočekali direktor Esad Ćorović i njegovi najbliži saradnici.

- Još smo u šoku. Posjetili smo Harunove roditelje, ponudili smo im svu pomoć u organiziranju dženaze. U saradnji s Domom zdravlja Zenica i njihovim psiholozima radimo na tome da djeca iz Harunovog razreda budu pod tretmanom. Psiholog je već razgovarao s dječakom koji je bio drugi akter ovog nemilog događaja i porodicom iz koje dolazi. Na nama i roditeljima je da se učini sve da se ništa slično nikome i nigdje ponovo ne desi - kazao nam je vidno potresen Ćorović.

Brisanje razlike između dobra i zla

Sociolog i profesor na Univerzitetu Zenica Spahija Kozlić smatra da je savremeno doba u znaku svojevrsne "kulturne implozije", fenomena koji ukazuje na opasnu redukciju znanja i zatvaranje svijeta.

- Posljedice ovakvog usmjerenja jesu, kod mladih i djece, naprimjer, svojevrsna emotivna nepismenost, nestanak kulture čitanja. U takvoj situaciji mladi čovjek pribjegava svim raspoloživim sredstvima da bi bio opažen. Zato, po mom sudu, zbog zanemarivanja odgojne dimenzije obrazovanja, ne čudi brisanje razlike između dobra i zla, pravde i nepravde, istine i laži - navodi Kozlić.

AVAZ