28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Septembar 2014 20:41

Obavještenje zeničke inspekcije

Obavještavamo građane da je  stupio na snagu novi Zakon o prekršajima ("Službene novine Federacije BiH broj 63/14.) u kojem je u članu 23. propisano da "u slučaju plaćanja novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom na način i u roku predviđen prekršajnim nalogom, kažnjeni se oslobađa plaćanja 50% iznosa izrečene novčane kazne". 

 

Budući da trenutno ne postoji softversko rješenje koje će omogućiti provođenje novog zakona o prekršajima u pogledu brisanja prekršajnog naloga ako je okrivljeni platio polovinu kazne  u zakonskom roku, Služba za inspekcijske poslove će, dok se ne stvore tehničko-informatičke pretpostavke, postupati u skladu sa članom 50. Zakona o prekršajima tako što će vršiti službeno evidentiranje prekršaja (zapisnici, izvještaji, fotografisanje i dr.), ali neće ispostavljati prekršajne naloge kako bi počinitelji prekršaja ostvarili navedeno zakonsko pravo. Na ovaj način će rok za oslobađanje 50% kazne teći od momenta uručenja prekršajnog naloga.

 

U ovoj službi je urađen novi prekršajni nalog koji će se ispostavljati kad se na isti dobije saglasnost Federalnog ministarstva pravde i kada IDDEA uradi softversko informatičko-tehničko rješenje za navedenih  50 %.

 

Služba za inspekcijske poslove

Općine Zenica.