29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 15:37

Centar72 od sad bez Ilidže

 Fondacija CPI (Centar za zastupanje građanskih interesa) saopćio je danas da je internet portal www.centar72.ba  u općini Ilidža prestao sa radom jer su bili prisiljeni prekinuti saradnju sa Općinom Ilidža na realizaciji projekta Centar 72.  Do prekida saradnje došlo je zbog toga što je općinska administracija prestala da ispunjava svoj dio obaveza iz Sporazuma o saradnji Općine Ilidža i Fondacije CPI na realizaciji pilot projekta Centar 72, odnosno prestala je da odgovara na pitanja građana postavljena putem internet portala. 

 

Projekt Centar 72 pokrenut je u oktobru 2013. godine u Općini Ilidža i imao je za cilj maksimalno pojednostaviti komunikaciju između građana i općinskih organa nadležnih za njihove probleme. Građani su postavljali pitanja, ili iznosili svoje probleme putem interneta ili aplikacije za mobilni telefon. Općinske vlasti su se obavezale da na postavljena pitanja odgovore i pronađu rješenje problema u roku od 72 sata, odnosno tri radna dana. 

Iako je na dio zahtjeva i pitanja građana odgovoreno na vrijeme a neki su i riješeni, ne možemo biti zadovoljni sa angažmanom Općine na ovom projektu. Općina Ilidža u junu ove godine prestaje sa odgovaranjem na pitanja građana a općinske službe i načelnik ne odgovaraju ni na naše mailove i dopise koji ukazuju na mogućnost gašenja ovog servisa.  Budući da je Centar 72 Ilidža više ne ispunjava uslove da bude aktivan, prisiljeni smo aplikaciju deaktivirati i uputiti građane koji na svoje upite nisu dobili odgovor da se obrate direktno Općini Ilidža i općinskim službama. 

 

Saradnja u okviru ovog projekta uspješno se nastavlja i razvija sa Općinom Zenica, na zadovoljstvo i korist kako građana Zenice, tako i općinskih vlasti, saopćila je Fondacija CPI.