28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 14:56

Begović u Ginisovoj knjizi rekorda

Golman nogometne reprezentacije BiH i engleskog Stokea Asmir Begović pridružio se Usainu Boltu, Cristianu Ronaldu, Rogeru Federeru, Floydu Mayweatheru Jr, Lewisu Hamiltonu i drugima koji su uvršteni u jubilarno 60. izdanje Guinnessove knjige rekorda, koja će se u prodavnicama u svijetu naći od 11. septembra.

 

Begović u knjigu rekorda ulazi kao čovjek koji je postigao gol s najveće daljine u nogometu. Bh. reprezentativac mrežu Southamptona je pogodio s udaljenosti od 91,9 metara.

 

“Sjajan je osjećaj naći se u ovakvoj knjizi i kao golman se stvarno tome nisam nadao, pogotovo ne za ovakav rekord, ali rado ću uživati u njemu. Zaista jako cijenim ovu nagradu, i certifikat će dobiti posebno mjesto na zidu. Hvala svima u Guinness World Records što su mi dodijelili ovu sjajnu nagradu”, izjavio je Begović.

 

Osim Begovića, u ovogodišnjem izdanju Guinnessove knjige rekorda našlo se nekoliko velikih sportskih zvijezda. Roger Federer, trenutno osmi čovjek na Forbesovoj listi najutjecajnijih ljudi, rekorder je u nekoliko kategorija. Cristiano Ronaldo je preskočio svog najvećeg konkurenta Lionela Messija kada su u pitanju golovi u Ligi prvaka u jednoj kalendarskoj godini. Portugalac je i van terena rekorder, i to kada su u pitanju follewersi na Twitteru, kojih ima više od 25 miliona.

 

Floyd Mayweather Jr. i Saul Alvarez su u knjigu ušli nakon što su odboksovali najskuplji meč u historiji – samo za “pay for view” zaradili su nevjerovantih 150.000.000 dolara, navodi se na zvaničnoj internet stranici Asmira Begovića.

 

Šezdeseto izdanje Guinnessove knjiga rekorda ispunjeno je nevjerovatnim činjenicama i dostignućima, a opremljeno je i novom tehnologijom koja omogućava čitaocu da rekorde oživi u 3D-u. Knjiga će se u prodavnicama naći od 11. septembra i to po cijeni od 20 funti.