19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 Septembar 2014 19:44

Video+foto: SIPA-hapšenje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva „Damask“, koja se izvodi na širem području BiH. Hapšenja, pretresi i pregled terena izvedeni su na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 17 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija, navodi se u saopštenju SIPA-e.

 

POGLEDAJTE VIDEO PRIVOĐENJA:

 

 

Pogledajte spisak svih uhapšenih:

 

Bilal Bosnić, Hamdo Fojnica, Muhamed Džerahović, Emin Hodžić, Adem Karamuja, Mirza Kapić, Safet Brkić, Ibro Delić, Eduard Turguti, Senad Hukić, Enes Mešić, Elvir Muratović, Sedin Huseinović, Fikret Zukić, Avdulah Hasanović i Jasmin Jašarević.

 

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL/Islamska država, Džebhatun Nusra i druge.

 

- Današnjim aktivnostima obuhvaćeno je dodatnih 15 osoba koje su zatečene na terenu prilikom realiziranja operativne akcije. Trenutno se utvrđuje karakter i priroda njihovog boravka na pomenutim lokacijama, a o njihovom statusu naknadno će biti donesena odluka shodno uputama nadležnog tužioca - saopćeno je iz SIPA-e.

 

isildob03