19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 31 Avgust 2014 23:31

Vozači oprez: počinje nastava

Ljetni period tokom kojeg su učenici bili na raspustu privodi se kraju. I za djecu i za vozače uslijedit će razdoblje kada je potrebno da se ponovo priviknu jedni na druge i kada trebaju biti posebno oprezni. Na vozačima je ipak veći stupanj odgovornosti, jer od toga kolikom brzinom voze ovisi da li će se zaustaviti na vrijeme ako dijete slučajno istrči na put. Povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbjegavanja prometne nezgode i povećava vjerojatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

"Zona škole" je dio puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obilježena je odgovarajućom prometnom signalizacijom. 

 

Na ulicama u blizini škola obično se nalaze horizontalne prepreke za usporavanje prometa, tzv. ležeći policajci. Ako slučajno niste primijetili znak koji vas obavještava da ste u zoni škole, zapitajte se zbog čega je "ležeći" postavljen baš na tom mjestu i usporite.  U uređenom društvu kazna je posljednja mjera koja bi trebala natjerati vozače da budu pažljivi u blizini škola. Ako kod vozača ne postoji svijest da njegovo ponašanje za volanom može ugroziti sigurnost djece na ulici, malo je verojatno da će kazna imati neki utjecaj. 

 

Osim ponašanja vozača, na sigurnost djece u prometu u znatnoj mjeri utječu i roditelji. Roditelji će najbolje pripremiti dijete za kretanje od kuće do škole sopstvenim pozitivnim primjerom, što je osobito bitno kada je reč o učenicima prvih razreda, koji tek počinju pohađati školu. 

 

Svim učenicima želimo sretan i siguran početak školske godine!