29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Septembar 2014 02:05

Ograničenja u EU: usisivači...

Od 1. septembra u EU, pa i susjednoj Hrvatskoj ne možemo kupiti jake usisivače, a ograničenja će se uskoro proširiti na mnoge druge električne aparate. Europska unija do 2030. godine želi smanjiti potrošnju električne energije za 30 posto. Zbog toga se malo po malo uvode ograničenja jačine raznih električnih uređaja.

 

Napredak tehnologije počeli smo uzimati zdravo za gotovo i gotovo da računamo da ćemo u budućnosti baš sve brže i lakše obavljati. No napredak ne ide uvijek ruku pod ruku s održivim razvojem pa smo sve češće primorani sami si postavljati ograničenja. Evo kakve usisivače EU zabranjuje od 1. septembra!. 


Već od jučer su zabranjeni usisivače jače od 1600 vati, a uskoro će se ograničiti snaga sušila za kosu, kosilica i kuhala za vodu. Slična sudbina mogla bi zadesiti i još nekoliko desetina raznih električnih aparata. Korisnici takvim ograničenjima baš i nisu oduševljeni. Manja snaga znači više vremena potrebnog da bi nešto obavili pa je već počela polemika koliki će biti stvarni učinak tih ograničenja. Cilj je natjerati proizvođače da počnu proizvoditi aparate koji će imati isti učinak s manje snage.