29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Avgust 2014 22:44

Video: otvaranje tunela 1.mart

Tunel "1. mart"' i dionica autoputa A1 Zenica jug - Lašva večeras su svečano otvoreni, a novih šest kilometara moderne autoceste sada olakšava i skraćuje putnu komunikaciju između Sarajeva i Zenice.  Tunel i dionicu su, u društvu dvojice paraplegičara, otvorili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktor JP Autoceste Federacije BiH Ensad Karić.

Premijer Nikšić izjavio je večeras novinarima da je izgradnja Tunela “1.mart” značajan projekat i veliki dan za sve građane Bosne i Hercegovine. 

       

 

“Ovo je najmoderniji tunel u regionu, urađen isključivo vlastitim snagama, sa domaćim kompanijama i radnicima. Ponosan sam na uspjeh JP Autoceste FBiH. Ovim ne primičemo samo Zenicu Sarajevu, već i Mostar Zenici, odnosno Doboj Sarajevu. Ovim uvezujemo našu BiH”, poručio je Nikšić. Dodao je da će Tunel “1. mart” biti u vlasništvu svih građana BiH.  Direktor JP Autoceste Federacije BiH Ensad Karić je kazao da od sutra JP Autoceste FBiH pušta u promet novih šest kilometara autoceste. 

       

Tunel ''1. mart'' je jedan od najznačajnijih objekata, napravljenih u BiH. Rije= č je o tunelu dugom tri kilometra, opremljenim zadnjim tehnološkim dostignućima, rekao je Karić. 

Naveo je sadržaje Tunela “1. mart”. “LED rasvjeta počela se primjenjivati od prije dvije godine u tunelima u svijetu. Mi smo LED rasvjetu ugradili u ovaj tunel, a tu je i radio veza, internet konekcija, GSM signal. Pored toga imamo i Centar za nadzor saobraćaja iz kojeg će se upravljati kompletno izgrađenom cestom”, objasnio je Karić.  Sigurnost i udobnost putovanja autocestom A1, u dužini preko 102 kilometara, uključujući gotovo deset kilometara dvocijevnih tunela, nadziraće se i osiguravati 24 sata dnevno, 365 dana u godini iz kontrolne sobe u COKP Drivuša. Tunel je opremljen promjenljivom signalizacijom, vatrodojavom, hidrantskom mrežom, radio, mobilnom i internet vezom, video nadzorom 

       

Ukupna vrijednost tunela "1. mart" iznosi 62.000.000 eura, od čega je 11,5 miliona eura osigurano iz naplaćenih garancija slovenačkih izvođača. Za korisnike autoceste dionica će u punom profilu biti otvorena za promet sutra od 5.00 sati.


EKREM IMAMOVIĆ za ZB


POGLEDAJTE OVDJE foto FB galeriju


Pogledajte video koji uključuje prolazak kroz tunel (17 minuta, 37 sekundi, ulazak u tunel u 7.minuti videa)